Manny Pacquiao

Manny Pacquiao | foto: AP

Kapsáři chystají prázdniny, box znehybní 100 milionů Filipínců

  • 1
Jestli chcete najít den, kdy ve zběsilé filipínské metropoli zrovna bude bezpečno, vsaďte na 2. květen. „Stoprocentně zmizí kriminalita z ulic,“ prohlásil filmový producent Lucky Blanco. Co se stane, že v šestnáctimilionové Manile utichne chaos a kapsáři sami sobě naordinují prázdniny? Bude boxovat hrdina země.

Manny Pacquiao finišuje přípravy na „Zápas století“, jak se přezdívá jeho duelu s Floyd Mayweatherem. Ve zmíněném datu se utkají na druhé straně oceánu v Las Vegas a sto milionů Filipínců ztichne v až nábožné úctě. „Všichni věříme,“ řekl Blanco, který spoluprodukoval film o Pacquiaovi, jenž momentálně plní filipínská kina a ještě víc stupňuje boxerskou horečku.

Filipíny jsou dvanáctou nejlidnatější země planety, tak jako v celé jihovýchodní Asii tu milují evropský fotbal a kvůli prolínání s USA i basketbal. Ovšem pokud dojde na jednotlivce, je „Pacman“ neotřesitelně v čele.

Proto, že je hrdý vlastenec. Že se angažuje a přispívá, třeba když stát zpustoší hurikán. Že je hluboce věřící křesťan, což katolická země oceňuje rovněž. „Pán je mé světlo i má spása. Čeho bych se měl bát?“ napsal tento týden na Twitter a byl to zároveň vzkaz jeho soupeři.

Čímž se dostáváme k dalšímu důvodu jeho enormní popularity. Třeba Mayweather je tradiční „velkohubý“ boxer, jiskřivá slova jsou pro něj součástí show; mezi hvězdami ringu se v tomto nevymyká.

To spíš slušný a uctivý Pacquiao je výjimkou - nemějte ho rádi! I proto před „Zápasem století“ začal kšeft roku. „V den zápasu bude každý Filipínec chtít mít na sobě něco, čím ukáže svou podporu,“ řekl Joy Saransate, manažer Pacquiaova fanshopu v Manile.

Což u stamilionového národu značí pořádnou možnost zisku: rukavice podepsané boxerem za 68 dolarů, za 65 dostanete plyšového Pacquiao bojujícího s Mickey Mousem... Vláda pak nechala poštovní úřady vydat půl milionu speciálních známek. „Je to odpovídající pocta jeho výjimečnosti a schopnosti sjednotit celý národ,“ prohlásil šéf pošt Josie de la Cruz.

V kinech běží film, sám Pacquiao zveřejnil nový song „Budu bojovat za Filipíny“, který jej ve Vegas doprovodí do ringu, řetězce občerstvení chtějí za rezervaci pro dobu utkání poplatky, s takovým zájmem počítají. Dá se čekat, že ulice budou prázdné - a proto také bezpečné.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž