Melissa Mayeuxová může být ženskou baseballovou průkopnicí. Ilustrační fotografie.

Melissa Mayeuxová může být ženskou baseballovou průkopnicí. Ilustrační fotografie. | foto: Profimedia.cz

První žena mezi elitou baseballu? Mladá Francouzka může podepsat v MLB

  • 4
Sportovní svět je blízko velkému průlomu. Už v červenci by teoreticky mohl některý z baseballových klubů slavné MLB podepsat smlouvu s Melissou Mayeuxovou, talentem z Francie, které je teprve šestnáct let! Stala by se tak první ženou v zámořské soutěži.

Mayeuxová je první baseballistkou, kterou MLB zařadil na seznam mezinárodních registrací, což znamená, že od 2. července s ní může kterýkoliv z klubů nejprestižnější zámořské soutěže podepsat smlouvu.

Reálně k tomu nejspíš tak brzo nedojde. Mayeuxová chce hrát ještě dva roky doma ve Francii. „A až pak odejít někam na univerzitu nebo využít jinou zahraniční příležitost. Rozhodně bych ale chtěla zůstat u baseballu tak dlouho, jak to jen bude možné,“ citovaly ji stránky MLB.

Mladá spojka, která reprezentuje Francii v týmu do 18 let i mezi dospělými, zaujala vedení zámořské soutěže. „Je to všeobecně uznávaná spojka, která nemá strach a velmi dobře švihá pálkou,“ řekl Mike McClellan, ředitel mezinárodního vývoje ligy, který prý sleduje Mayeuxovou už dva roky.

25.června 2015 v 07:14, příspěvek archivován: 25.června 2015 v 11:49

Write up today about #melissamayeux: Why Cant American Women Play Baseball? #baseball http://t.co/xqfDijCc1m pic.twitter.com/Bxx0AurozC

O talentu mladé Francouzky není pochyb. Mayeuxová dokonce reprezentuje mezi dospělými i ve francouzském softbalovém týmu. Obratně zvládá čelit střídavě nadhozům horem (baseball) i spodem (softbal). 

„Melissa byla vždy pilná, velmi zodpovědná a vysoce motivovaná. Dokonce skrývala zranění, protože pokaždé chtěla hrát,“ popsal Jean-Francois Duchossoy, který ji sledoval od jejích počátků, pro Le Monde.

Mayeuxovou nyní čeká nabité léto. Nejprve se představí v Česku, od 13. do 19. července ji čeká v Ostravě baseballové mistrovství Evropy do 18 let. V následujícím týdnu pojede na softbalové mistrovství Evropy v Nizozemsku dospělých.

V srpnu se pak jako jedna ze čtyř Francouzek zúčastní European Elite Campu, akci MLB pro mladé naděje. „Je to skvělá příležitost se potkat na kempu s nejlepšími trenéry. Každý tam chce jet,“ popisuje Mayeuxová.

Tam bude svůj talent dál rozvíjet.

A čas ukáže, jestli to jednou bude stačit i na vstupenku mezi elitu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž