Petr Minařík, nadhazovač Draků Brno

Petr Minařík, nadhazovač Draků Brno | foto: Jan Beneš

Draci rozehrají Evropskou ligu baseballistů, jedni z mála se jí nelekli

  • 0
Nikdy se nebáli inovací, i díky tomu se stali dlouholetými králi českého baseballu. Nyní se brněnští Draci vydávají na další průkopnickou misi, tentokrát v Evropské lize. Devatenáctinásobní čeští mistři jsou jedním z hrstky statečných klubů, které se nezalekly nového projektu.

„Zrodil se v hlavě dvou Holanďanů, kteří oslovili několik týmů. To vyústilo v prosincové jednání v Amsterdamu, kde se sešli zástupci nejambicióznějších a nejprogresivnějších klubů Evropy,“ popisuje manažer Draků Arnošt Nesňal.

Původní představa počítala s desetičlennou mezinárodní soutěží, v níž každý sehraje 36 utkání. „Samozřejmě podobné projekty naráží na finance. Nešlo o žádné závratné náklady, do začátku se jednalo o několik milionů korun, ale italské, francouzské a nizozemské týmy se lekly a ustoupily,“ sděluje Nesňal.

Novou soutěž tak rozehraje pouze čtveřice celků, každý odehraje dvanáct utkání. Draky čekají první dva duely zítra a ve středu vždy od 19 hodin na domácím stadionu proti německému Regensburgu.

„Věříme, že bez toho, aby někdo udělal první krok a ukázal, že to má smysl, by nová soutěž nikdy nevznikla,“ oznamuje Nesňal. Jeho hráči si přitom jako amatéři musejí na zahraniční výjezdy zařizovat volno v práci. „Ale ukázalo se, že jsme sice amatéři, co se týče financí, ale profesionálové přístupem. Kluci odsouhlasili i ten původní formát, aniž by se ptali, co za to dostanou. Prostě chtěli hrát s tím, že to nějak zvládneme.“

Dalšími účastníky jsou Mnichov a výběr Amsterdamu. „Nemáme v úmyslu opouštět naši extraligu, ale i když ji bereme maximálně vážně, není tam ten správný adrenalin. Tady věřím, že každý zápas bude stát za to,“ podotýká Nesňal.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž