Český lezec Adam Ondra  v závodě v boulderingu v Salt Lak City.

Český lezec Adam Ondra v závodě v boulderingu v Salt Lak City. | foto: AP

Ondra kvůli zranění vynechal na poslední chvíli SP v Salt Lake City

  • 1
Lezec Adam Ondra kvůli zranění na poslední chvíli zrušil start v dalším závodě Světového poháru v Salt Lake City. Na facebooku český olympionik oznámil, že od vítězství v boulderingu ve stejném dějišti v Utahu z minulého týdne má potíže s ramenem a rozhodl se neriskovat.

Nenastoupil už do pátečního lezení na rychlost a těsně před startem vzdal i účast v sobotní kvalifikaci v boulderingu, ve kterém mohl usilovat o třetí pohárové vítězství za sebou.

„Minulý týden jsem si během finále poranil rameno. Není to zas tak vážné, stále můžu lézt, ale určité pohyby jsou pro mě bolestivé a svým způsobem i nebezpečné,“ vysvětlil Ondra.

Nenastoupit se rozhodl s těžkým srdcem hlavně z preventivních důvodů, aby v olympijské sezoně neriskoval vážnější zranění. „Bez ohledu na to, jak moc jsem se na tento víkend těšil a jak moc jsem v tuto chvíli hladový po soutěžích, jsem nechal svou racionální mysl zastavit emoce. Pokud bych se rozhodl soutěžit, pravděpodobně bych se dostal do situace, kdy bych určitý pohyb musel vzdát nebo riskoval vážné zranění. A jakmile jsem v totálním závodním módu, neumím být sám na sebe patřičně opatrný,“ konstatovala česká olympijská naděje.

Před týdnem Ondra v Salt Lake City zopakoval triumf z dubnového závodu ve švýcarském Meiringenu a bylo to ve vrcholném seriálu jeho 21. vítězství v kariéře. Světový pohár bude pokračovat od 23. do 26. června v Innsbrucku, kde jsou na programu bouldering a poprvé v sezoně lezení na obtížnost.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž