Reportáž skončila

Smíšená štafeta jednotlivců

Holmenkollen (Nor.) - Závody Světového poháru, start: 3. 3. 2024 12:45

Program v Holmenkollenu uzavře zhruba za hodinku další závod smíšených štafet, tentokrát klasických čtveřic, a někteří ze závodníků jako třeba zmíněná Lampičová nebo Rusové v korejských dresech Avvakumovová s Lapšinem se ani nebudou převlékat, protože je čeká druhý závod v jednom dni. Držme palce české čtveřici, pro tento závod se loučím a děkuji za pozornost.

Nejrychlejšími běžci na svých úsecích byli jasně Slovinka Lampičová a Nor Christiansen, Čechům Jislové s Marečkem patřil shodně jedenáctý běžecký čas a celková ztráta 1:35 minuty.
Pro zajímavost při srovnání tříkilometrových úseků dodejme, že Anamarija Lampičová (průměr za úsek 7:10,7) byla o 16 vteřin za nejpomalejším z mužů Krzysztofem Guńkou (6:54,6).

V deštivém Holmenkollenu jsme viděli nevídaně dramatický dojezd, v němž první zlato ve štafetách dvojic v letošní sezóně vybojoval pro Norsko navzdory předchozímu trestnému kolu Arnekleivové Vetle Christiansen. Švédům naopak proklouzlo vítězství mezi prsty, když Samuelsson neudržel poměrně výrazný náskok, který měl ještě při nájezdu do cílové rovinky. Z velkého úspěchu v podobě bronzu se radují Finové, kteří čekali na medaili ze Světového poháru od ukončení kariéry Kaisy Mäkäräinenové.
České dvojici se nevydařil úvodní úsek Jonáše Marečka, který musel na trestné kolo, ale Jessica Jislová se vrátila bezchybnou střelbou na třetím úseku na deváté místo, které Mareček ještě dočasně vylepšil, ale v závěru ho opět předjel Rakušan a odsunul na konečné deváté. I tak je to nejlepší české umístění ze čtyř letošního závodů.

Konečné výsledky

1. Norsko 38:43,6 (1+8)
2. Švédsko +0,1 (0+7)
3. Finsko +31,3 (0+6)

4. Švýcarsko +44,5 (2+8)
5. Francie +1:11,8 (1+11)
6. Německo +1:19,9 (2+8)
7. USA +1:48,0 (2+12)
8. Rakousko +1:49,8 (1+6)
9. Česko +1:56,7 (1+9)
10. Belgie +1:59,6 (0+5)

11. Rumunsko +2:04,3 (0+8)
12. Ukrajina +2:34,4 (1+12)
13. Itálie +2:48,8 (3+10)
14. Lotyšsko +2:58,2 (2+15)
15. Estonsko +3:00,0 (2+13)
16. Slovinsko +3:00,4 (3+13)
17. Jižní Korea +3:13,6 (1+14)
18. Moldavsko +3:32,4 (1+15)
19. Litva +3:42,7 (1+11)
20. Chorvatsko +4:08,9 (1+12)
21. Polsko +6:58,6 (4+10)
22. Bulharsko (LPD)
23. Kazachstán (LPD)

Závod skončil.

cíl

Jako poslední protnul cílovou čáru na 21. místě Polák Guńka, štafety Bulharska a Kazachstánu byly předjety o kolo.

cíl

Jonáše Marečka v závěru předjel Rakušan Komatz, na Čechy tak zbylo deváté místo, v této disciplíně nejlepší v sezóně!

cíl

Z bronzu se raduje Finsko, čtvrté končí Švýcarsko před Francií, Německem a USA.

cíl

Závod rozhodl až fotofiniš! Christiansen v cílové rovince neuvěřitelně zabral a výraznou ztrátu na Samuelssona dokázal překonat, po chvilce napětí pak ukazuje fotobuňka vítězství Norska o špičku boty.

12,9km

Mareček drží osmé místo, Rumuna a Rakušana má ovšem v patách.

12,9km

Invenius si nechal pro závěrečné kolo dost sil a vzdaluje se mohutně Hartwegovi, na kterého zbydou jen brambory.

12,9km

Domácí závodník zatím na Švéda stáhl jen vteřinu, nemůže se stále dotáhnout přímo za záda usilovně jedoucího Samuelssona. 600 metrů před cílem ztrácí Christiansen 3,1 vteřiny.

8. stř

Jonáš Mareček předvádí mnohem povedenější úsek, znovu mu stačilo jedno dobíjení a drží se na osmém místě těsně za Wrightem a v zádech si poveze Šamajeva a Komatze.

8. stř

Závěrečnou položku vestoje opravovali oba soupeři jednou, Samuelsson byl tentokrát na spoušti svižnější a má na Christiansena drobný náskok 4 vteřin. Pro skvělé bronzové umístění si jede Fin Invenius, ale zezadu ho ještě ohrozí Švýcar Hartweg, jehož odstup na medaili klesl na deset vteřin!

11,4km

Švédsko-norská dvojice na čele si hlídá náskok dvanácti vteřin na Finsko. Rozhodne poslední střelba nebo až závěrečný kilometr a půl?

7. stř

Jednu opravu umístil do terče Jonáš Mareček a polepšil si před rumunského reprezentanta Šamajeva na osmé místo těsně za naturalizovaným Američanem Wrightem.

7. stř

Na medaili ještě může pomýšlet Švýcarsko, Hartweg ztrácí na Fina jen 18 vteřin. Naopak další štafety znovu zbrzdila dobíjení a páté Německo už jede o více než minutu vzadu.

7. stř

Vetle Christiansen vrací domácí výběr čistou a rychlou položkou vleže do čela závodu, těsně následován Samuelssonem. Dvakrát musel naopak dobíjet Invenius a nabral 12 vteřin ztrátu.

9,9 km

Samuelsson se dotáhl zezadu na Inveniuse, výrazně se přiblížil také Christiansen, který se snaží zlikvidovat ztrátu ještě během prvního ze tří okruhů svého posledního úseku.

Pořadí po 3. úseku:
1. Finsko
2. Švédsko +3
3. Norsko +11 (1)
4. Švýcarsko +32 (2)
5. Francie +42 (1)
6. Německo +57 (2)
7. Rumunsko +1:13
8. USA +1:18 (2)
9. Česko +1:18 (1)
10. Rakousko +1:27 (1)

6. stř

Jislová si opět pomohla bezchybnou střelbou a posouvá českou štafetu zpět do elitní desítky!

6. stř

Na stojce má ale obrovské potíže Arnekleivová a čelo závodu se opět přesypalo! Jako první předává do závěrečného úseku Finka Minkkinenová těsně před Švédkou a Christiansen bude muset po trestném kole své partnerky dohánět ztrátu 11 vteřin.

8,4 km

Arnekleivová ujíždí Fince a náskok navýšila na 13 vteřin, třetí Švédka ztrácí 21 a za ní už je téměř půlminutová propast.

5. stř

Jessica Jislová střílela čistě, jenže pomaleji a neposunula se ze třinácté příčky. Těsně před sebou má Rakušanku Gandlerovou, na desátou Němku už ztrácí přes 20 vteřin.

5. stř

Naprosté selhání předvedla na ležce naopak mladá Němka Grotianová, které nestačily náhradní náboje a po dvou trestných kolech se z druhého místa propadla na desáté. Na čele je s obrovským odstupem skandinávská trojice.

5. stř

Radost v norských řadách, Juni Arnekleivová na ležce rychle opravila jednu chybu a dál vede závod, ovšem už ne před Německem, nýbrž před Finskem. Minkkinenová střílela čistě a ztrácí jen 6 vteřin.

Mareček byl na svém úseku běžecky sedmnáctý z 23 biatlonistů, střelecky patřil také k nejhorším.

Pořadí po 2. úseku:
1. Norsko
2. Německo +7
3. Finsko +8
4. Švédsko +21
5. Itálie +31
6. Lotyšsko +42
7. Švýcarsko +46 (2)
8. Rumunsko +47
9. USA +48 (1)
10. Francie +56 (1)
...
13. Česko +1:12 (1)

4. stř

Mareček v tom ovšem není sám, trestné kolo zbrzdilo také Francouze Jacquelina, který se propadl na desáté místo s odstupem bezmála minuty. Čech předal na 13. místě.

4. stř

Je tu tradičně konec českých nadějí, Jonáš Mareček nezvládl stojku a míří na trestné kolo.

4. stř

První chybou na střelnici přenechává Strelow opět první místo Norsku, bezchybný Christiansen spěchá ze střelnice o pár desítek metrů dál do předávacího prostoru a vede o 7 vteřin.

5,4 km

Vetle Christiansen se opřel do běžek a dotahuje ztrátu na vedoucí dvojici, už je pozadu jen o pět vteřin, dalších pět má k dobru na čtvrtého Samuelssona. Mareček si pohoršil na desátou příčku.

3. stř

Dvakrát opravoval též Jonáš Mareček, který vyrazil devátý těsně mezi Belgičanem a Švýcarem Hartwegem. Ten stihl obkroužit dvě trestná kola dříve, než měl Čech hotové dobíjení.

3. stř

Jenže vedoucí trojici se ležka vůbec nedaří, všichni musejí nejméně dvakrát dobíjet a z toho těží stejně jako včera bezchybně střílející Justus Strelow, za kterým vyráží s odstupem čtyř vteřin Fin Invenius.

3,9 km

Na čele závodu se vytvořila silná trojice Samuelsson, Christiansen a Jacquelin.

2. stř

Stojka dělala mnoha závodnicím velké potíže, na trestné kolo zamířila také Korea, Litva a Rakousko.

2. stř

Jessica Jislová musela dvakrát opravovat a pohoršila si na desáté místo s odstupem 19 vteřin, stále dopadla lépe než Lampičová, kterou čekají po stojce tři trestná kola.

2. stř

I s jednou opravou dokázala odjet ze střelnice nejrychleji a předat Švédka Magnussonová o vteřinu před Arnekleivovou a Jeanmonotovou, čtvrtá je bez jediného dobíjení Italka Comolová.

1. stř

Pouze Estonka Ermitsová navštíví trestné kolo a aby ji nemrzelo, že má pro tento závod pouze poloviční délku, objede ho dvakrát. Naopak čistou střelbu předvedla velmi neobvykle Slovinka Lampičová.

1. stř

Arnekleivová i Jeanmonotová zvládly úvodní střelbu vleže bez dobíjení, pět ran do terče umístila i Jislová, které patří sedmé místo s odstupem 8,8 vteřiny.

0,9km

Lou Jeanmonotová přivezla pole biatlonistek na úvodní mezičas okruhu, který je zkrácený na pouhých 1,5 kilometru. Až na Kazašku Skripkinovou jedou zatím všechny závodnice pohromadě, uprostřed vláčku jede Jessica Jislová.

start

Smíšenou štafetu začínají ženy, start se v opět zamračeném a mlhavém Holmenkollenu obešel bez mimořádných událostí.

Závod byl zahájen.

Pořadí SP smíšených štafet:

1. Francie 305 b
2. Norsko 280 b
3. Švýcarsko 217 b
4. Švédsko 198 b
5. Itálie 173 b
6. Německo 159 b
7. Rakousko 156 b
8. Ukrajina 146 b
9. Finsko 137 b
10. Česko 127 b
...
15. Slovensko 96 b

Českým reprezentantům se v této disciplíně tradičně vůbec nedaří. Letos z toho bylo ve Světovém poháru 12. místo Voborníkové s Marečkem a Charvátové s Hornigem, nejlépe pak dopadli na domácím MS desátou příčkou Mareček a Davidová.
Jonáš Mareček dostává příležitost letos potřetí, jeho novou partnerkou bude Jessica Jislová. Ve stejném složení Češi skončili před rokem na Vysočině dvanáctí.

Smíšené štafety dvojic se jedou letos počtvrté a naposledy, zatím každá zastávka měla jiné vítěze. V Östersundu triumfovali domácí Švédové v silném složení s Hannou Öbergovou a Samuelssonem, v Anterselvě zvítězili Němci Strelow a Voigtová a konečně zlato z mistrovství světa v Novém Městě na Moravě slavili Francouzi Fillon Maillet a Jeanmonotová.
Domácí Norové tedy mají nejvyšší čas, protože na rozdíl od loňského ročníku, kdy ovládli všechny závody, zatím na zlato jako v jediné disciplíně biatlonového programu čekají marně, získali zatím „jen“ dvě stříbra a bronz. Christiansen a Arnekleivová budou rozhodně mezi favority závodu.

Startovní listina

1. Norsko (Arnekleivová, Christiansen)
2. Francie (Jeanmonotová, Jacquelin)
3. Německo (Grotianová, Strelow)
4. Švédsko (Magnussonová, Samuelsson)
5. Itálie (Comolová, Bionaz)
6. Rakousko (Gandlerová, Komatz)
7. Švýcarsko (Häckiová-Grossová, Hartweg)
8. USA (Irwinová, Wright)
9. Finsko (Minkkinenová, Invenius)
10. Slovinsko (Lampičová, Vidmar)
11. Lotyšsko (Bendiková, Rastorgujevs)
12. Estonsko (Ermitsová, Zahkna)
13. Ukrajina (Dmytrenková, Pidručnyj)
14. Česko (Jislová, Mareček)
15. Polsko (Sidorowiczová, Guńka)
16. Moldavsko (Makarovová, Makarov)
17. Jižní Korea (Avvakumonová, Lapšin)
18. Rumunsko (Tolmačevová, Šamajev)
19. Litva (Žurauská, Strolia)
20. Bulharsko (Zdravkovová, Sinapov)
21. Kazachstán (Skripkinová, Djussenov)
22. Chorvatsko (Kožicová, Crnković)
23. Belgie (Lieová, Claude)

Vítáme vás u on-line přenosu. Událost začíná v 12:45.