Václav Milík bude tentokrát na Zlaté přilbě chybět.

Václav Milík bude tentokrát na Zlaté přilbě chybět. | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Zlatá přilba je obsazena skvěle, ale chybí několik českých plochodrážníků

  • 1
Oproti loňsku, kdy se Zlatá přilba jela bez kvalifikačních jízd a startovní listina obsahovala jen čtyřiadvacet jmen plus jednoho náhradníka, se letošní ročník vrací k původnímu počtu šestatřiceti závodníků. Přesto ale i tentokrát připravila jednu nepříjemnost: bude chybět několik Čechů v čele s Václavem Milíkem, vítězem 69. ročníku v roce 2017, kterého čeká finále polské ligy za Krosno.

Nepojede ani Eduard Krčmář, který kvůli zranění již uzavřel sezonu, a zlomenina ruky spojená s vyhozeným ramenem do sedla nepustí ani devatenáctiletého Jana Kvěcha, který loni na Zlaté zajel životní druhou příčku. 

Takřka na poslední chvíli se ze závodu, který na svítkovském plochodrážním oválu startuje v neděli ve 12 hodin, omluvil také Dán Hans Andersen (vítěz z roku 2008) nebo Slovák Martin Vaculík, jenž před třemi roky skončil druhý.

Na Zlaté přilbě by mělo startovat pět účastníků z Grand Prix v čele s Doylem

„Někteří další omluvení jezdci již byli nahrazeni, v současné chvíli je na startovní listině místo pro dvě jména, která budou oznámena po reakci oslovených závodníků,“ uvedl tiskový mluvčí klubu Zlatá přilba Petr Moravec.

Jedna jistota ale přece jen zůstává. Znovu dorazí Australan Jason Doyle, který „shrábl“ poslední tři Zlaté přilby v řadě a míří do Svítkova pro čtvrtou. „Na závody se těší už od května,“ říkal na zářijové tiskové konferenci v Praze ředitel závodu Evžen Erban.

Vedle Doylea dorazí ještě tři účastníci letošního ročníku elitního světového šampionátu Grand Prix, jsou to další Australan Max Fricke, Slovinec Matej Žagar a Dán Anders Thomsen. V levotočivých zatáčkách se divákům představí i další minulí vítězové – Australan Chris Holder (2014) či Polák Rune Holta (2009 a 2011).

Plochodrážní víkend začíná již v pátek, kdy je na programu finálový závod mistrovství světa jezdců do 21 let. V sobotu přijdou na řadu 47. ročník Zlaté stuhy juniorů a závod světového šampionátu ve Flat Tracku.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon