Zemřel bývalý mistr světa v rallye Burns

  • 15
Londýn - Bývalý mistr světa v automobilových soutěžích Richard Burns v pátek zemřel. Vítěz rallye z roku 2001 podlehl ve čtyřiatřiceti letech národu na mozku. Informaci o jeho pátečním úmrtí přinesla internetová stránka deníku The Times.

O svém onemocnění se Burns dozvěděl v listopadu 2003, když omdlel za volantem během cesty na Britskou rallye. Jen duchapřítomnost estonského závodníka Markka Märtina, který s ním tehdy jel v autě, zachránila oba muže před vážnou nehodou.

Burns i v roce 2003 dlouho vedl průběžné pořadí šampionátu, nakonec v něm obsadil čtvrté místo.

Loni v létě podstoupil chemoterapii a radioterapii, letos v dubnu operaci mozku. Lékaři tehdy označili zákrok za úspěšný a zdravotní potíže rodáka z anglického Readingu se na nějaký čas zmírnily.

V minulých dnech ale Burns upadl do komatu a v pátek večer mezi svými nejbližšími zemřel.

"Richard věděl, že má jen malou naději, s nemocí ale dlouho statečně bojoval a neztrácel humor. Zázrak se však stát nemohl," uvedla Burnsova rodina v tiskovém prohlášení.

Burns v roce 2001 vládl na silnicích s vozem Subaru a navázal tak na triumf Colina McRae, který jako první Brit vyhrál mistrovství světa v rallye v roce 1995.

Burns poté strávil další dvě sezony u Peugeotu, odkud se měl loni k Subaru vrátit. V letech 1999 a 2000 skončil v pořadí MS druhý, vyhrál celkem deset rallye.

Ostrovní i světový motorsport tak letos přišel o druhou výraznou osobnost. Na zářijové Britské rallye zahynul po havárii v Märtinově peugeotu navigátor Michael Park, jenž v minulosti spolupracoval i s Burnsem.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž