Vojáček chce zpět evropský titul

  • 1
Praha - Návrat na evropský vrchol plánuje v letošní sezoně automobilový jezdec v závodech do vrchu Petr Vojáček. Ve třídě SP, která je takřka výhradně českou záležitostí, hodlá zpět získat kontinentální titul, z něhož se radoval v roce 2001. Spolu s ním v jeho stáji Depart jezdí i dalších pět závodníků, mezi nimiž je také jezdcův syn Lukáš. Vojáček už vyhrál první letošní závod evropského mistrovství v Rakousku, kde na třetím místě dojel jeho stájový kolega Marek Rybníček.

"Dokonce se mi podařilo zvítězit s historicky největším rozdílem před druhým v cíli," považoval si rakouskou premiéru zkušený Vojáček, jezdící letos na vozu Opel Astra. Hůře už dopadl v závodu v Náměšti nad Oslavou, který se jel v rámci mistrovství
republiky. "Tam jsem hodně experimentoval," vysvětlil, proč se ve výsledcích nedostal tak vysoko.
 
Sám si přitom uvědomuje, že na republikových závodech jezdí paradoxně větší konkurence než na zahraničních akcích. Ale zájem o závody do vrchu je prý na všech místech Evropy. "V Náměšti bylo sedm tisíc lidí, ale pamatuju na jedny závody v Portugalsku, kde přišlo údajně sto tisíc lidí," připomněl, jak velký zájem je o disciplínu, v níž Češi mají velkou tradici.

Další závodníci z jeho stáje si pro letošní rok příliš velkých cílů nedávají a snad jen Rybníček počítá s tím, že by letos získal dostatek zkušeností, aby se vrhnul v příštích letech na závodění coby profesionál.
 
Slibnější budoucnost možná čeká patnáctiletého Lukáše Vojáčka. Ten ještě před rokem jezdil na motokárách, ale už na podzim přesedlal na okruhovou fiestu a ve čtrnácti letech absolvoval první závody. "My jsme v jejich věku jezdili maximálně
na fichtlu," srovnal Vojáček senior ironicky možnosti, jaké má dnes nastupující motoristická generace oproti svým předchůdcům.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž