Jakub Kornfeil ve Velké ceně Británie, kde se dočkal dosud největšího úspěchu v...

Jakub Kornfeil ve Velké ceně Británie, kde se dočkal dosud největšího úspěchu v kariéře. Obsadil druhé místo. | foto: ČTK

Kornfeil byl dvanáctý ve vyrovnaných trénincích ve Valencii

  • 3
Jakub Kornfeil obsadil dvanácté místo ve velmi vyrovnaných trénincích na motocyklovou Velkou cenu Valencie. Český závodník byl na španělském okruhu jedním ze čtrnácti jezdců, kteří se v kategorii Moto3 vměstnali do půlsekundového odstupu za nejrychlejším Dannym Kentem z Británie. Byl o 404 tisícin pomalejší, Karel Hanika na 19. místě zaostal za vedoucím mužem mistrovství světa o 620 tisícin.

„Dnešek byl velice dobrý. Nečekal bych, že budu tak vysoko. Na této trati mám většinou docela potíže,“ uvedl Kornfeil na sociálních sítích. „Musíme ještě trošku zlepšit předek a zaměřit se na výběr pneumatik,“ dodal.

Kentovi bude stačit v nedělním závěrečném závodě sezony získat dva body, aby se stal mistrem světa. Měl už tři „mečboly“, ale Portugalec Miguel Oliveira se dokázal udržet v matematickém dosahu.

O titulu se až ve finále rozhodne i v královské kubatuře MotoGP, v níž vygraduje souboj týmových kolegů z Yamahy Valentina Rossiho a Jorgeho Lorenza. Italský devítinásobný šampion Rossi má o sedm bodů víc než španělský rival, kvůli trestu za kolizi s jiným Španělem Markem Márquezem v předchozí Velké ceně v Malajsii ale bude bez ohledu na výsledek sobotní kvalifikace startovat z posledního místa.

V úvodních trénincích měla navrch španělská „klika“ v šampionátu v pořadí Lorenzo, Márquez, Pedrosa. Za nimi následovali čtyři Italové, Rossi zajel pátý čas.

Na startu finále sezony nebude Karel Abraham, který po operaci palce chyběl už v předchozích závodech v Japonsku, Austrálii a Malajsii.

Tréninky na Velkou cenu Valencie

závěrečný závod mistrovství světa silničních motocyklů

Kombinované časy po dvou jízdách
Moto3: 1. Kent (Brit./Honda) 1:39,930, 2. I. Viňales (Šp./KTM) -0,036, 3. Ono (Jap./Honda) -0,085, ...12. Kornfeil -0,404, 19. Hanika (oba ČR/KTM) -0,620.

MotoGP: 1. Lorenzo (Šp./Yamaha) 1:31,111, 2. M. Márquez -0,139, 3. Pedrosa (oba Šp./Honda) -0,266.

Moto2: 1. Lüthi (Švýc./Kalex) 1:35,560, 2. Lowes (Brit./Speed Up) -0,201, 3. Rabat (Šp./Kalex) -0,274.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž