VELMI DIVOKÉ OSLAVY. Lewis Hamilton (uprostřed) a Kimi Räikkönen sice na trati

VELMI DIVOKÉ OSLAVY. Lewis Hamilton (uprostřed) a Kimi Räikkönen sice na trati předčili třetího Sebastiana Vettela, na stupních vítězů však vládl jejich německý kolega. | foto: AP

Hamilton se dočkal na Hungaroringu první výhry v barvách Mercedesu

  • 18
Vyhrál kvalifikaci, v čele se udržel i po startu a bez větších potíží projel jako první i cílem. Brit Lewis Hamilton vyhrál Velkou cenu Maďarska formule 1, poprvé triumfoval v barvách stáje Mercedes. Šampionát však dál vede Němec Sebastian Vettel z Red Bullu, který na okruhu Hungaroring skončil třetí, když se v závěru marně snažil předjet druhého Kimiho Räikkönena s lotusem.

Jako by v Maďarsku platily zažité zvyky. Tím jedním je, že nedaleko od Budapešti Vettel nevyhrává a nepovedlo se mu to ani tentokrát, byť druhá příčka na startu mu jistou šanci dávala. Tím druhým zvykem, že na maďarském okruhu, jehož spoluvlastníkem je i Bernie Ecclestone, se jen těžko předjíždí.

On-line

závod jsme sledovali v podrobné reportáži

A právě Vettel to nejvýrazněji pocítil. Po prvních zastávkách v boxech, které přišly už po 10., respektive 12. kole, se totiž na dlouho "zasekl" za Jensonem Buttonem a Hamilton získal rozhodující vteřiny k dobru.

"Je to pravděpodobně nejdůležitější vítězství v mé kariéře," nechal se slyšet Hamilton v rozhovoru pro BBC. "V noci jsme studovali spoustu dat a doufali jsme, že gumy vydrží. Ale nenapadlo nás, že to dopadne takhle dobře."

Popravdě to tentokrát nebyl závod, který by byl plný vzruchu a dramat. Přesto se našly momenty, které stály za to. Třeba když se před zmíněného Buttona ve 24.kole Vettel skutečně dostal, aby se to stejné vzápětí podařilo i Grosjeanovi a Alonsovi. Ovšem Francouz se při předjíždění s Buttonem lehce ťuknul. Později pak Grosjean dostal trest v podobě průjezdu boxem, když nedovoleně předjel Massu.

Fotogalerie

Posledních deset kol zase bylo napínavé sledovat, jestli se po výměně pneumatik podaří Vettelovi zdolat druhého Räikkönena ze stáje Lotus, jehož gumy byly v mnohem horší stavu. A byť se Němec několikrát o atak pokoušel, Fin se zkušeně ubránil.

"Bylo to těsné, ale nepochyboval jsem o tom, že Seba udržím za sebou. Pneumatiky držely a měl jsem i dobrou rychlost. Jen je škoda, že to v sobotu vždycky zpackám a pak na to v neděli doplácíme," řekl Räikkönen.

Přesto německá hymna při závěrečném ceremoniálu zněla. Byla na počest vítězného týmu Mercedes.  A byla-li řeč o zažitých zvycích, pak je nutno k nim přidat i Hamiltonův triumf.

V Maďarsku už vyhrál počtvrté (předtím v letech 2006, 2009 a 2012), tentokrát však poprvé s vozem Mercedes.

V počtu výher na Hungaroringu předčil slavného Brazilce Ayrtona Sennu a vyrovnal rekord legendárního Michaela Schumachera. V pořadí MS mu ale dál patří čtvrté místo, s bezpečným náskokem vévodí pořadí Vettel. "Nebyl to dobrý závod, chtěli jsme trochu víc," uvedl Vettel. K souboji s Räikkönenem dodal: "Říkal jsem mu, že se mi jeho jízda nelíbila, ale on se jen smál. Takové jsou prostě závody."

Räikkönen se posunul na druhou příčku o bod před Fernanda Alonsa z Ferrari, který dojel pátý.

Seriál mistrovství světa se závodem v Maďarsku přehoupl do druhé poloviny, další podnik se uskuteční až 25. srpna v Belgii.

Velká cena Maďarska formule 1

závod seriálu MS na Hungaroringu

1. Hamilton (Brit./Mercedes) 1:42:29,445, 2. Räikkönen (Fin./Lotus) -10,938, 3. Vettel (Něm./Red Bull) -12,459, 4. Webber (Austr./Red Bull) -18,044, 5. Alonso (Šp./Ferrari) -31,411, 6. Grosjean (Fr./Lotus) -52,295, 7. Button (Brit./McLaren) -53,819, 8. Massa (Braz./Ferrari) -56,447, 9. Pérez (Mex./McLaren), 10. Maldonado (Ven./Williams) oba -1 kolo.

Průběžné pořadí (po 10 z 19 závodů): 1. Vettel 172 b., 2. Räikkönen 134, 3. Alonso 133, 4. Hamilton 124, 5. Webber 105, 6. Rosberg (Něm./Mercedes) 84, 7. Massa 61, 8. Grosjean 49, 9. Button 39, 10. Di Resta (Brit./Force India) 36.

Pohár konstruktérů: 1. Red Bull 277, 2. Mercedes 208, 3. Ferrari 194, 4. Lotus 183, 5. Force India 59, 6. McLaren 57, 7. Toro Rosso 24, 8. Sauber 7, 9. Williams 1.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž