Rallyekros - ilustrační snímek.

Rallyekros - ilustrační snímek. | foto: Isachsen motorsport

Vančík byl dlouho mechanikem. Teď úspěšně závodí v rallyekrosu

  • 0
Příznivci motoristického sportu ho znají především z automobilových soutěží. V rallye ovšem Jaroslav Vančík startoval naposledy v roce 2009.

Od závěru loňské sezony se věnuje rallyekrosu. Po letošních čtyřech odjetých závodech mistrovství Evropy je nejlepším českým jezdcem v divizi Super 1600.

V průběžném pořadí patří jezdci týmu CB motorsport osmá příčka.

Do sezony vstoupil pátým místem v Anglii. Ve Francii kvůli pracovním povinnostem nestartoval.

V Rakousku nedokončil finále B a skončil dvanáctý. O týden později v Maďarsku už finále B vyhrál a ve finále A dojel sedmý. "V letošním roce chci hlavně odjet co nejvíce závodů. Chci poznat okruhy a získat nějaké zkušenosti," uvedl Vančík. "Do příští sezony bych rád nastoupil už s nově postaveným vozem Citroën C2 S1600." Za svůj nejlepší letošní závod považuje zmíněný poslední v Maďarsku.

"Výsledkově se mi sice nejlépe vedlo v Anglii, ale Maďarsko se mi hodně zamlouvalo. Okruh v Nyírádu je technický. Fantastická byla atmosféra kolem závodu. Navíc vyšlo počasí," prohlásil jezdec vozu Škoda Fabia.

Konkurence v divizi Super 1600 je obrovská. Řada jezdců disponuje vozy specifikace S1600 pocházející z rallye, které ještě dále upravují.

"Byl jsem překvapený, kolik je v mistrovství kvalitních aut," řekl jezdec.

"Není to ovšem jen o autech. V mistrovství Evropy působí řada rychlých jezdců."

Jak se jezdec ze Zlínského kraje dostane na jih Čech? S hlavním mechanikem týmu CB motorsport Filipem Strnadem se zná dlouhou dobu. "Společně jsme působili v továrním týmu Škoda Motorsport, kde jsme připravovali vůz Škoda Octavia WRC pro Romana Krestu," vysvětlil.

"Dohodli jsme se na určité spolupráci a myslím si, že obě strany jsou spokojené," věří Vančík, který od roku 2005 spolupracuje s týmem jezdce mistrovství světa v rallye Martina Prokopa a připravuje motory pilotům do různých motoristických disciplín. Především do autokrosu.

Soutěžní jezdci mají většinou s přechodem na okruhy problém. Potíže jim dělají souboje, kterých je v rallyekrosu mnoho. "Ani po čtyřech závodech jsem si na to nezvykl," potvrdil Vančík. "Stále je mi líto do někoho bouchnout nebo strčit.

Ale bez toho se v tomto sportu nedá uspět a patří to k tomu." Má více času na rodinu. "Ve čtvrtek nebo v pátek odjedu na závody a v neděli v noci jsem doma. Oproti soutěžím mohu více být často doma," chválí si. Vančíkovou přítelkyní je Kateřina Trojanová, která dlouhou dobu jezdila rallye. Mají dceru a syna.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž