Václav Pech

Václav Pech | foto: Luděk Ovesný, MAFRA

Rakouské horské silnice, to je Pechův začátek roku

  • 0
Žádné bujaré oslavy konce roku. Na Silvestra si dal sluchátka na uši a šel brzo spát. Takový byl poslední den roku 2013 pro plzeňského automobilového závodníka Václava Pecha.

Na Nový rok totiž vyrážel už v pět hodin ráno do rakouského Freistadtu, kde hned před polednem trénoval na první závod sezony -Jänner rallye, která je zároveň tradičně i součástí mezinárodního mistrovství České republiky.

A posádka plzeňského EuroOil Invelt teamu Václav Pech - Petr Uhel s vozem Mini John Cooper Works S2000 1,6t začíná na silničkách v rakouských horách cestu za obhajobou domácího titulu. "Nemám rád velkohubá prohlášení. Ale loni jsme získali titul, takže se o obhajobu musíme poprat," připustil Pech před startem rakouské rallye.

Jak byste první závod sezony charakterizoval?
Jänner rallye je jeden z nejtěžších závodů sezony. Hlavně kvůli podmínkám, které tam panují a náročnosti tratí. Jänner rallye je nádherná soutěž, po úzkých horských cestičkách na pěkném asfaltu, ale na druhou stranu dokáže být pořádně zrádná.

Čím?
Jezdí se vysoko nad mořem a to s sebou nese časté změny povětrnostních podmínek. Trať bývá zmrzlá, často leží na silnicích sníh. Je obtížné zvolit správné pneumatiky, ale třeba i nastavení podvozku.

Vy jste tady loni zahájil spanilou jízdu za titulem, i když jste po vyrovnaném souboji s Janem Kopeckým skončil až druhý. On letos nestartuje, znamená to, že je cesta k vítězství na Jänner rallye volnější?
To vůbec ne! (důrazně) Letošní ročník je i tak dobře jezdecky obsazený. Už jenom to, že bude na startu bývalý jezdec formule 1 Robert Kubica, tovární jezdec fordu, který pojede i kompletní seriál mistrovství světa.

Kdo další bude podle vás patřit v Rakousku k favoritům?
Jsou tam další polští jezdci, zejména Kajetanowicz. Pojede domácí matador Baumschlager, Roman Valoušek. Konkurence je veliká.

Můžete vy mít letos vůbec jiný cíl než obhájit domácí mistrovský titul?
Nemám rád velkohubá prohlášení na začátku sezony. Šampionát rallye se skládá z tisíce drobností. Ale loni jsme získali titul, takže se o obhajobu musíme poprat. Pokud ale budeme mít důstojného soupeře, který bude lepší a porazí nás, nebudu zklamaný. Nechtěl bych ale, abychom prohráli po našich chybách nebo kvůli tomu, že by nefungovala technika. To by mě mrzelo. Tak to ve sportu bývá, že vás to baví víc, když máte pořádného soupeře, než když vám něco spadne samo do klína.

Těch soupeřů ale ubylo. Roman Kresta skončil, ani tovární tým Škody nepojede všechny závody českého šampionátu. Koho považujete za největšího konkurenta?
Uvidíme, zatím soupeři neměli možnost nějak se projevit. Musíme vyčkat minimálně do Krumlova, až se startovní pole malinko ustálí.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž