Tragédie vyvolala změny v rallye

Klatovy - Smrt diváka a zranění tří dalších při sobotní Rallyšou Blovice se odrazí v průběhu nejstarší tuzemské soutěže Rallye Šumava Mogul, která odstartuje za tři týdny v Klatovech. Organizátoři připravují několik zcela nových opatření. Prvním bude bezpečnostní vůz, který se na tratě rychlostních zkoušek vydá 18 minut před prvním soutěžním automobilem. "Bude ho řídít Stanislav Talián, zkušený pilot ze Strakonic. Vedle něj bude ve voze vedoucí tratě celé rallye František Maxa. Oba mají moji plnou důvěru a pokud se jim v některém úseku rychlostní zkoušky nebude zdát chování diváků v pořádku, tak navrhnou zrušení testu. Já to budu respektovat a zkoušku zruším," uvedl ředitel rallye Milan Pospíšil.
Klatovští organizátoři chystají další novinky. Každý divák, který přijde na rychlostní zkoušku, obdrží od pořadatelů informační leták. Ten bude obsahovat základní informace o tom, jak se mají fanoušci chovat. "Vytiskeneme desetitisíce letáků, na kterých najdou diváci desatero zásad, podle kterých se mají chovat a čeho se mají vyvarovat, aby jim nehrozilo nebezpečí," sdělil Pospíšil.

Na kritických místech budou umístěny pevné zábrany, které nahradí tradičně používané igelitové pásky, takzvané mléko. Plzeňský soutěžní pilot Milan Liška soudí, že k udržení pořádku na tratích rychlostních zkoušek, především k tomu, aby lidé nestáli na místech, kde hrozí vylétnutí závodního vozu z tratě, je nutná spolupráce s policií.

"Policisty jsem viděl v akci na všech rallye v zahraničí, ať jsem se jich zúčastnil jako divák nebo jsem je absolvobval coby jezdec. Je to nutné i u nás, bez toho se chování fanoušků jen ztěží vylepší," prohlásil Milan Liška. Ten vítá, že před prvním autem pojede vůz se zkušeným soutěžním jezdcem.

"Ideální by byl třeba Ladislav Křeček, bývalý mnohonásobný mistr republiky. Je to velká sportovní autorita, jak mezi jezdci, tak mezi funkcionáři a pochopitelně i mezi fanoušky." Ředitel Rallye Šumava Mogul s Ladislavem Křečkem v tomto směru jednal. "Bohužel, Křeček mi sdělil, že se do pořádání rallye nemůže zapojit, protože bude v Klatovech dirigovat tým svého syna, který soutěž pojede," vysvětlil Pospíšil.

Počítá, že se policie do udržení pořádku v okolí rychlostních zkoušek zapojí ve vyšší míře než v předchozích letech. "Především pojede 38 minut před prvním soutěžním autem policejní vůz. Jeho posádka vyzve neukázněné diváky, aby opustili zakázané prostory, eventuálně zalarmuje policejní složky v dané oblasti," doplnil šéf Rallye Šumava Milan Pospíšil.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž

Témata: rallye