Superkros v Brně bude na hlíně

Brno - Brněnská hokejová hala Rondo bude poslední lednový víkend dějištěm třetího ročníku motokrosových závodů na hlíně. Ve střední Evropě ojedinělá akce přilákala do Brna domácí superkrosovou elitu, kterou doplní přední světoví závodníci.

Na startu se sejdou Miroslav Kučírek a Petr Masařík, jež obsadili první dvě místa na loňském republikovém šampionátu, také Petr Bartoš, který na posledním halovém superkrosu skončil celkově třetí.

Diváci se mohou těšit na obhájce prvenství Američana Keitha Johnsona, na jeho krajana Caseyho Johnsona a další.

Proti minulému závodu pořadatelé připravili několik změn. Tou nejvýznamnější je přesun akce z února na leden.

"V pozdějším termínu jsou jezdci na soustředěních v teplém prostředí v zahraničí. Stejně tak by hrozila kolize s prázdninami, které v Brně v únoru bývají," uvedl důvody změny termínu ředitel závodu Jan Kučírek.

Startovní zařízení bude tentokrát připraveno pro dvanáct jezdců. "Důležitý proto bude především start," upozorňuje Petr Bartoš, závodník Yoko teamu, jenž se netají ambicemi na medailová umístění.

Pozici však bude mít hodně těžkou, stejně jako další čeští závodníci. Kromě již zmíněných Američanů se na závodech představí kanadský reprezentant Dough De Haan, rakouský jezdec Markus Mauser, belgický závodník Jimmy Verburgh nebo nejlepší slovenský motokrosař Tomáš Bučenec.

"Konkurence je sice dost velká, ale když se start povede, šance tady určitě je." Petr Bartoš je jediným z českých závodníků, který své stroje přihlásil do obou kategorií, do třídy 125ccm i do třídy Open.

Samotná trať se nijak výrazně měnit nebude. "Zůstává na ní i populární malý tunel," neopomenul Kučírek oblíbený úsek závodu. Hlína byla zajištěna v prosinci a podle slov ředitele by měla být velmi kvalitní.

Zpestřením celé akce bude free-stylové vystoupení Petra Kuchaře. V přestávkách by se měl o svoje zážitky z Rallye Dakar podělit Karel Loprais, další známou na tomto podniku nezávodící osobností bude Jaroslav Huleš. 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž