Strategická hra se McLarenu nevyplatila

Šanghaj - Tým McLaren se pokusil neobvyklým taktickým manévrem prostrčit Räikkönena na první místo Velké ceny Číny před Barrichella. Jenže riskantní hra se mu nevyplatila. Kvůli neobvykle krátkému prostřednímu úseku přišel Fin o druhou pozici. "Ale moc zklamaný nejsem," prohlásil Räikönen. "My chceme vyhrávat. Druhé místo nic neznamená."

Jednička stáje Rona Dennise úvodní polovinu závodu jezdila doslova přilepená na zadní křídlo Barrichella, když se však Brazilec vrátil z poslední zastávky v boxech, rozdíl rázem narostl na čtrnáct vteřin.

"Auto jelo celý závod výborně, ale prostě jsme museli riskovat. Rubens nebyl rychlejší než já, ale předjet jsem ho nemohl," uvedl loňský vicemistr. "Tak jsme zkusili při druhé zastávce nabrat méně paliva, ale nevyplatilo se to."

Räikkönen dokončil z posledních pěti Velkých cen pouze dvě, ale pokaždé stál na stupních vítězů. Před měsícem v Belgii dokonce vyhrál. Nový stroj MP4-19B byl představen v červencové Grand prix Francie a je od začátku nejen rychlý, ale hlavně spolehlivější (i když hlavně kvůli motoru nijak výrazně) než jeho předchůdce.

"Dělal jsem, co jsem mohl," komentoval Räikönen premiérový závod v Číně. "Nemohl jsem se dostat k Rubensovi dostatečně blízko, a pokud se nedostanete dost blízko, předjíždět nemůžete. Hlavním problémem bylo, že mi chyběla rychlost v nejdůležitějším místě - na konci rovinek."

Těsně před cílem byl Räikkönen nejrychlejším jezdcem z vedoucí trojice, to už ale bylo trochu pozdě. "Na poslední sadě pneumatik to z počátku nešlo, ale bylo to lepší a lepší a ke konci jsem byl hodně rychlý. To už ale samozřejmě nebylo nic platné."

Třetí dojel ve Velké ceně Číny finský pilot Kimi Raikkonen.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž