Soud se zabývá útoky na Hrdinku

Brno - Brněnský krajský soud se začal zabývat loňskými pumovými útoky na Vyškovsku, které ohrožovaly automobilového závodníka Tomáše Hrdinku a jeho rodinu. Žaloba z nich viní Milana Rudolfa a jeho komplice Jana Věrčíka. Dvojici hrozí za vydírání bývalého autokrosového mistra Evropy a obecné ohrožování až 12 let vězení.

Soud ale musel po několika minutách jednání odročit na 26. října. Nepodařilo se mu totiž zajistit předvedení Věrčíka z vazby a jeho účast u hlavního líčení. Žádala jej obžaloba i obhajoba.
 
Hlavním organizátorem útoků je podle policie podnikatel Rudolf, který se s Hrdinkou dobře zná. Dvojice spolu kdysi podnikala. "Obvinění jsou absurdní. Doufám, že jsme (s Hrdinkou) nadále přátelé," řekl podnikatel novinářům při odchodu z jednání.
 
Žalobce Jaroslav Kubeša ČTK řekl, že za výbuchy byla snaha pachatelů získat vydíráním od Hrdinky nejprve 20 a pak dokonce 23 miliony korun. "Dvojici jednoznačně pokládám za vinnou a budu pro ni žádat trest při horní hranici sazby," zdůraznil.
 
Vyděrači se pokusili přimět závodníka k zaplacení peněz dvěma výbuchy. První nálož explodovala počátkem loňského července před domem Hrdinky v Šaraticích na Vyškovsku. Detonace poškodila i budovy v sousedství a škody se vyšplhaly na 1,4 milionu korun.
 
Koncem loňského září otřásla vesnicí další exploze. Nálož byla tentokrát před domem Hrdinkova tchána. Nikdo opět nebyl zraněn, vznikla ale škoda za asi 100.000 korun.

Podle důvěryhodných informací s Rudolfem a Věrčíkem spolupracoval i voják, který se účastnil operací v bývalé Jugoslávii. Ten měl dvojici poradit, jak sestrojit a odpálit oba výbušné systémy sestavené z plastické trhaviny.
 
Ještě před výbuchy zaslali vyděrači Hrdinkovi výhrůžné dopisy a na kradený občanský průkaz si nechali v jisté bance založit účet, na který měly přicházet peníze od závodníka.
 
Pětatřicetiletý Hrdinka je bývalý mistr Evropy v autokrosu, český šampión ve sprintrallye a nyní vede vlastní tým Styllex  Tuning, za který závodil Slovák Jozef Béreš a Tomáš Enge.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž