Solberg bude čistit trať od kamínků

Auckland - Nejdelší cestu na start v celé sezoně absolvovaly posádky před začátkem čtvrtého podniku MS v automobilových soutěžích Rallye Nový Zéland. Ta začíná dnes v noci středoevropského času a na jejím startu nebude Roman Kresta kvůli havárii při zkušební rychlostní zkoušce. České barvy tak bude hájit jen stáj Škoda Motorsport.

K největším favoritům Propecia rally, jak se podnik oficiálně nazývá, patří finský jezdec Marcus Grönholm. V okolí Aucklandu bude útočit na čtvrté vítězství v tomto ryze šotolinovém klání. U protinožců triumfoval v letech 2000, 2002 a 2003 ještě s Peugeotem 206 WRC. Loni už jezdil s modelem 307 a jen kvůli jezdecké chybě skončil nakonec druhý za Petterem Solbergem, aktuálním lídrem seriálu z Norska.

Grönholm, V současnosti pátý muž průběžného pořadí mistrovství světa, plánuje další bodový zisk. Novozélandský díl MS má v oblibě. "Doufám, že zajedeme dobrý výsledek. Stejně jako v Mexiku chci dojet do cíle na bodech, ale to neznamená, že bych se vzdával boje o prvenství. Před rokem jsem tady skončil druhý, ale to byla třistasedmička stále ještě horkou novinkou. Letos je situace úplně jiná," uvedl Grönholm v oficiální tiskové zprávě stále Peugeot.

Loňský vítěz Solberg bude vyjíždět na trať jako první, což považuje na šotolině za nevýhodu. "Bude to pro mě na Novém Zélandu těžké, protože pojedu hned jako první. Asi během prvního dne kvůli tomu něco ztratím, protože budu čistit trať ostatním. Ale snad to během druhé a třetí etapy dotáhnu," hodnotil své vyhlídky.

Před rokem 'razil cestu' soupeřům Francouz Sébastien Loeb. Obhájce světového titulu, který je v letošním pořadí zatím na čtvrté příčce, se tentokrát těší na příznivější výchozí pozici.

"Tratě, to je silná stránka této rallye. Takové jako jsou na Novém Zélandu, nenajdete nikde jinde. Mám rád tyhle rychlé průjezdy, kde nejsou rovné úseky, a kde vám zatáčky vnutí svůj rytmus a navíc mají svůj slavný "vrtulový" charakter. Zažívám skutečnou radost, když auto doslova tančí. Jenom je třeba se hlídat, aby to člověk moc nepřehnal," prohlásil Loeb v tiskové zprávě týmu Citroën. "A pak je tu písek a drobný štěrk, trest  především pro ty, kdo čistí trať. Opravdu je úleva nebýt první na trati."

Na startu Rallye Nový Zéland kvůli těžké havárii při testech, z níž vyvázl nezraněn, nebude český jezdec stáje Ford Roman Kresta. Vedení týmu oznámilo, že jeho vůz mechanici nedokáží včas opravit.

Česko tak bude reprezentovat jen automobilka Škoda. Němec Armin Schwarz a Fin Janne Tuohino budou mít podruhé k dispozici novou homologaci Škody Fabia WRC 05. Vedení stáje Škoda Motorsport touží dojet poprvé v sezoně s oběma vozy do cíle a prosadit se do popředí výsledkové listiny.
 
Po dnešním slavnostním zahájení na piloty čekají tři etapy, během nichž absolvují celkem 356 kilometrů rychlostních zkoušek. Jejich trasy jsou prakticky identické s loňským ročníkem, po jedné nové erzetě zařadili pořadatelé jen do prvního a druhého dne soutěže.

Průběžné pořadí MS po třech podnicích:
1. P. Solberg (Nor., Subaru) 20 bodů, 2. Märtin (Est., Peugeot) 19, 3. Gardemeister (Fin., Ford) 17, 4. Loeb (Fr., Citroën) 15, 5. Grönholm (Fin., Peugeot) 12, 6. Rovanperä (Fin., Mitsubishi) 11, ...13. Kresta (ČR, Ford) 2.
Pohár konstruktérů:
1. Peugeot 31, 2. Ford 23, 3. Mitsubishi 23, 4. Subaru 20, 5. Citroën 16, 6. Škoda 4.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž