Smrž je už srdcem v Africe

Jílovice - Pád v Suzuce? Ten už je pro Jakuba Smrže pasé. Závodník mistrovství světa silničních motocyklů sice zrovna v těchto chvílích řeší rozmlácené boční okno svého vozu, ale myšlenkami už je v jihoafrickém Welkomu, krásné dráze, kde příští týden pokračuje šampionát druhou Grand Prix. "S Welkomem nemám problém, ačkoli loni při premiéře se mi v tréninku nevedlo a brzy po startu jsem upadl. Už se tam těším, neboť vím, že mám kvalitní motorku, s níž mohu uspět," plánuje loni sedmnáctý muž světa ve třídě do 125 ccm.Vše o Velké ceně Japonska - ZDE

Na jih Afriky odlétá ve středu ráno, o den později než jeho krajan a soupeř Jaroslav Huleš.

Za jediný problém před druhým závodem roku považuje skutečnost, že jeho stáj Elit Grand Prix nemůže využít pauzy od Suzuky k práci na motorce. "Technika je teď v kontejnerech kdesi na cestě z Japonska do Afriky, takže nemůžeme nic vyzkoušet," poznamenal mladík, který v Japonsku po špatném tréninku v závodě padl k zemi, když držel sedmé místo.

Týmový šéftechnik Manfred Wittenborn tak vymýšlí, co by vzal za díly s sebou. "Vezme výfuk a určitě nějaké hlavy motoru, ty budou totiž zvlášť důležité. Welkom je totiž dosti vysoko, a proto je tam nízký tlak. To znamená, že bude třeba nastavit jinou kompresi válce," líčí jezdec.

Před programem Grand Prix nebude mít možnost testovat, takže jej čeká obvyklá sestava dvou volných a dvou měřených tréninků. Pak už jen kratičký warm up před samotným závodem. "Věřím, že to půjde. Motocykl mám kvalitní, trať mi nevadí," dodal Jakub Smrž," jehož mladší bratr Matěj startuje o tomto víkendu sezonu mistrovství Evropy stopětadvacítek.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž