Smrt poznamenala závod na Floridě

Homestead - Druhý závod šampionátu sportovních vozů Grand-Am v Homesteadu na Floridě se jel ve stínu tragické smrti. V tréninku po havárii v první zatáčce okruhu zahynul americký závodník Jeff Clinton. Osmatřicetiletý amatér ztratil kontrolu na svým prototypem Lola - Nissan B2K/40, vůz se po nárazu ochranné zdi dostal do divokých piruet a salt, která skončila v záchytné štěrkové zóně. Závodník ze St. Louis, otec dvou dětí, tuto scénu nepřežil. V závodě zvaném Nextel 250 Homestead, jenž doplnil podnik Indy Racing League, zvítězili Ital Mauro Baldi s Belgičanem Didierem Theysem, kteří se střídali v kokpitu bíločervené Dallary Judd.

Dvojice doplněná Maxem Papisem a Freddy Lienhardem zvítězila i v úvodním závodě mistrovství, 24 hodin Daytony.

Jeff Clinton začal se závoděním v roce 1986. Předloni získal titul v šampionátu SCCA Sports 2000. Poté přestoupil výš, do mistrovství Grand-Am, které v USA soupeří o přízeň se seriálem American Le Mans. Clintonův nejlepším výsledkem bylo druhé místo ve třídě v závodě ve Phoenixu.

Šéf stáje Archangel Motorsports, za níž Johnson závodil, Mike Johnson, řekl: "Jeff byl výborný chlapík. V našem týmu měl odjet pátý závod a za dobu, co u nás působil, jsme se stali přáteli. Byla s ním vždy velká legrace."

Poslední tragickou nehodou před smrtí Clintona v závodech sportovních prototypů byla havárie Michele Alboreta. Expilot Grand Prix nepřežil havárii továrního Audi R8 na Lausitzringu.

 

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž