Matěj Kůs (vlevo) a Zdeněk Holub (uprostřed) v semifinále Mistrovství Evropy na ploché dráze v Liberci | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Liberec hostil elitu ploché dráhy, padl traťový rekord

  • 0
Souboje elitních jezdců, rekord dráhy, patnáct stovek diváků. Liberec o víkendu zažil jeden z největších plochodrážních závodů, které se tu za půlstoletí existence místní dráhy konaly.

Smutným hrdinou semifinále Mistrovství Evropy na ploché dráze v Liberci se stal český jezdec Matěj Kůs. Závodník jezdící anglickou ligu za Newcastle ve své první rozjížďce porazil všechny soupeře a časem 55,6 dokonce vytvořil nový rekord libereckého oválu. Jenže to bylo všechno.

V dalších jízdách už se Kůs jen díval soupeřům na záda a nakonec skončil hluboko v poli poražených.

„Jel jsem tragicky,“ posteskl si Kůs do mikrofonu. Potvrdil tak svá vlastní slova před závodem, že jeho výkony se střídají jako na houpačce. „Matěj Kůs předvedl, že opravdu umí, ale pak už mu to bohužel nejelo, asi neudržel psychiku po celý závod,“ řekl Věroslav Kollert z pořádajícího libereckého klubu.

Jedno ze čtyř semifinále letošního evropského šampionátu bylo vrcholem liberecké plochodrážní sezony. Šlo o čtyři postupová místa do závodů challenge v Německu, ze kterého se už přímo postupuje do vlastního evropského seriálu.

Vítězem se v Liberci stal polský jezdec Mateusz Szczepaniak, který přitom až na poslední chvíli nahradil zraněného krajana Piotra Protasiewicze. Druhý skončil Arťom Laguta z Ruska a bronz si z Liberce odvezl švédský závodník Joonas Kylmakörpi. Postupovou čtyřku uzavřel další Polák Tomasz Jedrzejewski.

Ani jeden ze tří Čechů se výrazněji neprosadil. Nejlepší z nich Zdeněk Holub obsadil devátou příčku, Matěj Kůs byl třináctý. Do bojů zasáhl i Michal Škurla, který s jedním bodem z jedné jízdy skončil na 17. místě.

Liberec viděl souboje elitních plochodrážníků po dlouhých letech, jinak se tu jezdí jen domácí soutěže. „Byla to ta největší reklama na plochou dráhu. Díky jménům závodníků i napínavým soubojům v každé rozjížďce,“ pochvaloval si Věroslav Kollert.

Ještě v letošní sezoně v Liberci uspořádají závody veteránů a český mistrovský podnik. „A v příštím roce se budeme snažit do Liberce dostat extraligu, to je pro nás největší úkol. Když to dopadne, přivedeme pod Ještěd znovu spoustu kvalitních závodníků stejně jako nyní v semifinále Mistrovství Evropy,“ plánuje Kollert.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž