Sebastien Ogier během první etapy Rallye Monte Carlo. | foto: AP

Ogier ožil a už pomýšlí na šestý titul. Ale varuje: Chybí nám rychlost

  • 1
Po osmi letech se vrátí do Citroënu, kde svou kariéru v mistrovství světa začínal. Francouzského soutěžního jezdce Sébastiena Ogiera totiž láká vyhrát titul ve třech různých týmech, což před ním dokázal jen legendární Fin Juha Kankkunen. Ale teprve závěrečné dva díly seriálu ukážou, jestli se bude z týmu M-Sport, resp. Fordu, stěhovat s korunou.

Jeho klesající šance na šestý titul v řadě (čtyřikrát vyhrál s Volkswagenem, loni s Fordem) výrazně vzrostly vítězstvím na Britské rallye.

Přitom ještě v sobotu ráno to s ním vypadalo bídně. Ogier byl třetí v průběžném pořadí šampionátu i v soutěži. V obou případech před ním figurovali Belgičan Thierry Neuville z Hyundaie a Estonec Ott Tänak z Toyoty.

Pak se však ukázala krása i nevyzpytatelnost automobilových soutěží. Neuville chyboval a v příkopu ztratil minutu. Tänaka zase zastavila technická závada. Nabídnutou šanci Ogier nepustil a oslavil čtvrtou výhru v sezoně.

„Byla to tvrdá bitva. Hlavně v lesích bylo složité zůstat na čele, ale pak mi pomohly asfaltové úseky,“ připomněl Francouz svou přednost.

Ogier je nyní druhý, na lídra WRC Neuvilla ztrácí jen sedm bodů. Ve Španělsku a Austrálii, kde se ještě pojede, se mu daří, obě soutěže ovládl třikrát. Pokaždé to bylo s VW, který konkurenci převyšoval. Pokud jde o techniku, nyní je na tom hůře.

„Trošku nám chybí rychlost. Bez oficiální podpory Fordu je složité stačit soupeřům,“ nabídl Ogier vysvětlení, proč po parádním vstupu do sezony a třech výhrách ze čtyř úvodních soutěží ve výsledcích klesl. „Pro titul udělám vše, co bude v mých silách. Dokud bude šance, budeme bojovat. Ve zbývajících soutěžích se toho ještě může stát hodně,“ upozornil.

V nejlepší pozici je stále Neuville, ale aby se pomalu začal obávat loňského scénáře. Tehdy také průběžně vedl, jenže dvě havárie v závěru sezony jej odsunuly za Ogiera. V této sezoně podává vyrovnanější výkony a kromě Turecka byl pokaždé v Top Ten.

„Samozřejmě bych rád měl větší náskok, ale pořád to mám ve svých rukou,“ nebojí se Neuville. „Pro fanoušky je úžasné, že se o titul perou tři jezdci.“

V rallye týmu pětinásobného mistra světa Sébastiena Ogiera pracuje jako „car inženýr“ i Čech Milan Poláček.

Ano, šampionát je nezvykle vyrovnaný. Současná bitva tří jezdců připomíná zlatou éru z 80. let minulého století. A téměř jistě se rozhodne až na závěr v Austrálii.

Pokud jde o aktuální formu, tu nejlepší má ten, který je nyní třetí.

Estonec Tänak vyhrál třikrát v řadě - což za posledních deset let zvládli jen Ogier a devítinásobný šampion Sébastien Loeb - a také ve velšských lesích byl dlouho nejrychlejší. Jenže poškozený chladič v závěru druhé etapy jej vyřadil ze soutěže a celkově odsunul na třetí místo s mankem 21 bodů na Neuvilla. „V šampionátu je možné všechno,“ nevzdává se Tänak.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž