Sebastian Vettel ve Velké ceně Ázerbájdžánu. | foto: AP

Trest pro Vettela je k smíchu. Choval se jako pirát, zní ze všech stran

  • 140
Damon Hill, někdejší šampion F1, soptil: „Když něco takového udělá člověk na silnici, skončí v base.“ Britský list Daily Mail zase psal: „Vymkl se kontrole. Choval se jako pirát, za tohle je 10sekundový trest směšný.“

Jiné deníky přidávaly: „Jako by byl ještě v pubertě. Mělo to jednoznačně skončit diskvalifikací.“ Hněv a výčitky se po nedělním závodě F1 valí na Sebastiana Vettela.

A není divu. Muž, který je podle Niki Laudy, ikony formule, „obvykle slušný a decentní“, teď – slovy stejného pána – „zešílel a vybouchl“.

Za vše může incident, kdy za zpomalovacím vozem nejprve zezadu narazil do Lewise Hamiltona, což připisoval jeho úmyslnému zabrzdění, aby si pak najel vedle něj a plánovaně vrazil do Brita ještě jednou!

„V autě zaspal a pak potupil sám sebe,“ říkal Hamilton. „Za tohle je 10vteřinový trest opravdu málo.“

Není pochyb, že Vettel selhal. Byla to ukázka nesportovního chování, a jak prozradila telemetrie (jistým způsobem černá skříňka) Hamiltonova auta, tak on v osudovém okamžiku nebrzdil. Stále měl nohu na plynu a choval se stejně jako při předchozím restartu za safety carem. Vettelova obhajoba kulhala.

I proto mu komisaři po 32 minutách vyšetřování, zkoumání rádiové komunikace i opakování záběrů vyměřili povinné zastavení v boxech na deset vteřin. „Jeden bývalý závodník mi pak napsal, že šlo o příliš mírný trest,“ citoval Auto Motor und Sport jednoho z komisařů. Vážně totiž hrozila diskvalifikace.

Kimi Räikkönen (vlevo) a Sebastian Vettel z Ferrari během Velké ceny...

Takhle Vettel nakonec dojel čtvrtý, příčku před Hamiltonem a o 14 bodů před ním vede i šampionát. Nebýt jeho zkratu, vyhrál by a jeho náskok by byl už 27 bodů.

Přesto ještě Vettel z nejhoršího není. Dostal další tři trestné body za porušení pravidel, a pokud by v příštím závodě v Rakousku přidal další tři, přijde stopka na následující Velkou cenu. Navíc ho Jean Todt, prezident Mezinárodní automobilové federace (FIA), může hnát před Sportovní soud FIA.

Helmut Marko, poradce v týmu Red Bull a někdejší objevitel Vettela, se ale jezdce – nyní už v barvách Ferrari – zastává: „Proboha! Pilot musí mít emoce. Buďme za ně rádi. Potřebujeme tyto lidské záležitosti, a ne jen technokraticky suché rozhodování.“ Jistou obhajobou – byť ne stoprocentní, protože piloti by se měli v jakékoliv fázi závodu chovat stejně – je, že ke „kolizi“ došlo v minimální rychlosti.

Pro samotnou F1 je ale incident do jisté míry požehnáním. Každá kontroverze vzbuzuje zájem, teď když mezi nejlepšími piloty létají drsné vzkazy, sledovanost poroste. Koneckonců i Toto Wolff, šéf stáje Mercedes, za kterou Hamilton jezdí, přiznává: „Sport potřebuje rivalitu. To, co jsme dnes viděli, byla ingredience skvělého šampionátu.“

Sám Vettel se po závodě v Ázerbájdžánu hájil, že „musel jednat jako chlap. A tohle bylo jedno z řešení.“ Hamilton na to následně reagoval: „Jestli chce ukázat, že je chlap, tak bychom to měli vyřešit mimo auta tváří v tvář.“ Přičemž si přisadil i Niki Lauda, který pracuje pro Hamiltonův Mercedes. „Lewis ho taky jednoho dne udeří. Ale nebude to autem, ale pěstí.“

Ne, na rány pěstí v F1 nedojde. Ani tuto rivalitu nenazývejme válkou. Přesto je jasné, že po zastávce v Baku je doposud gentlemanské chování dvou adeptů na titul fuč.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž