Sébastien Loeb při Britské rallye

Sébastien Loeb při Britské rallye | foto: AP

Šampion Loeb útočí na Britské rallye na vítězný hattrick

  • 0
Již jistý mistr světa v automobilových soutěžích Sébastien Loeb z Francie útočí na Britské rallye na vítězný hattrick. Pilot Citroënu vede po první etapě závěrečného dílu šampionátu těsně o 1,8 sekundy před Norem Petterem Solbergem na voze stejné značky.

Dominanci Citroënu ve Walesu potvrzuje třetí místo Francouze Sébastiena Ogiera, jenž na svého slavného krajana ztrácí 3,6 sekundy. Bývalý juniorský mistr světa tak má velkou šanci, že udrží svou druhou příčku v šampionátu za suverénním Loebem.

Pozici Ogierovi ulehčil průběžně třetí Jari-Matti Latvala z Finska. Letos nejlepší pilot Fordu vyhrál dvě erzety a přetahoval se s Loebem o vedení, v závěrečném sedmém testu však měl defekt a klesl na šesté místo s více než minutovou ztrátou.

Petter Solberg při Britské rallye

Petter Solberg

Jari-Matti Latvala  při Britské rallye

Jari-Matti Latvala

Na dvaadvacátém místě se drží český jezdec Martin Semerád, který na Loeba ztrácí přes deset minut. V redukovaném pořadí produkčních vozů je čtvrtý s odstupem 56 sekund na zatím nejrychlejšího Estonce Tänaka.

V sobotu čeká piloty v 13. dílu mistrovství světa dlouhý den: druhou etapu tvoří devět rychlostních zkoušek.

Britská rallye

Po 1. etapě: 1. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën C4) 1:15:34,6, 2. P. Solberg, Patterson (Nor., Brit./Citroën C4) -1,8, 3. Ogier, Ingrassia (Fr./Citroën C4) -3,6, 4. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Focus) -42,2, 5. Sordo, Vallejo (Šp./Citroën C4) -48,9, 6. Latvala, Anttila (Fin./Ford Focus) -1:07,0, ...22. Semerád, Ernst (ČR/Mitsubishi Lancer) -10:02,4.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž