Robert Kubica je převážen do nemocnice.

Robert Kubica je převážen do nemocnice. | foto: AP

Riziko rallye známe, ale pustit ho chybou nebylo, řekl Kubicův šéf

  • 1
Na začátku roku vytiskl tým Lotus Renault GP propagační magazín, kde jeho francouzský manažer Eric Boullier nadšeně tvrdil: "Robert Kubica je to nejcennější, co máme, můžeme se spolehnout na jeho rychlost." Necelé dva týdny před prvním závodem sezony v Melbourne už je jasné, že klenot britské stáje na startovním roštu stát nebude.

A jisté není ani to, že vůbec nějaký závod letos stihne.

Dál totiž zůstává v nemocnici, dál bude rehabilitovat pravou ruku, o kterou málem přišel na začátku února při děsivém karambolu v rallye v Itálii.

"Jestli byla chyba nechat ho tam jet? Ne, nebyla," odsekl Boullier. "Rozhodli jsme se tak spolu. Chtěl, abych pochopil, a já to pochopil, protože jsem taky závodník, že F1 je je jeho zaměstnání, ale rallye potřebuje, aby měl vyvážený život. On rallye miluje. Co se stalo, je nešťastné, smutné, ale věděli jsme, že to riziko tu je."

Kubica má za sebou čtyři operace, ta poslední měla zlepšit hybnost lokte. "Jsme spolu v kontaktu skoro denně, má se fajn," ujišťoval Boullier při své středeční návštěvě Prahy. Smutek z jeho hlasu nezněl, přesto musí litovat, že s Kubicou do sezony nevjede.

Plánovali velké věci, bitvy o triumfy, pomoct jim měl unikátní výfukový systém, jaký nikdo jiný nemá. Věřili, že budou rychlejší. "Ale ztráta naší jedničky neznamená, že slevujeme z plánů," říkal manažer.

TOHLE UŽ NEPLATÍ. Rus Petrov, Polák Kubica, Francouz Boullier - takto chtěl tým Lotus Renault bojovat o vítězství.

Sedačku polského pilota v černém monopostu tak ve Velké ceně Austrálie obsadí německý šofér Nick Heidfeld, po jeho boku do závodu vyrazí Rus Vitalij Petrov. A manažer stáje říká: "Pořád máme nejvyšší cíle - vítězit."

Kubica teď zažívá těžké období, je teprve na začátku dlouhé cesty zpět. Strávil skoro měsíc v posteli, zhubl. "Délku rehabilitace i její úspěšnost ale odhadovat nebudu," odmítl Boullier. "Nechci spekulovat. Ani doktoři nedokážou na tuhle otázku odpovědět."

Kubica každý den udělá nějaký pokrok, jednou pohne prsty, pak celou rukou. Všechno jde lépe, než všichni čekali.

"Kdyby se dokázal vrátit za volant letos, byl bych víc než šťastný," povídal boss Lotusu. "Ale i kdyby to bylo až v příští sezoně, budeme rádi úplně stejně, protože by zase mohl dělat to, co miluje - závodění."

Polská hvězda dělá pro svůj návrat maximum. Když ho jeho týmový manažer naposledy navštívil v nemocnici, Kubica naskočil na kolečkové křeslo a chystal se posilovat ruku. Doktoři ho pak museli mírnit: Hej, zpomal, vrať se na lůžko.

"My bychom samozřejmě byli moc rádi, kdyby se Robert mohl vrátit už zítra," zasnil se Boullier.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž