Na trati zlínské Barum rallye si to sviští Václav Pech.

Na trati zlínské Barum rallye si to sviští Václav Pech. | foto: Němec Zdeněk, MAFRA

Na Rallye Šumava míří tovární škody i Pech s porsche

  • 1
Populární klatovská rallye Šumava vstoupí letos do svojí druhé padesátky, do startu úvodního podniku českého šampionátu zbývá zhruba měsíc.

Pořadatelé z Pošumavského automotoklubu, který 18. března oslavil 90 let od svého založení, už přijímají přihlášky a zároveň poodhalily tratě, po kterých se pojede.

Kalendář MČR 2016

* 1. podnik 29. - 30. dubna
Rallye Šumava Klatovy
* 2. podnik 27. - 29. května
Rallye Český Krumlov
* 3. podnik 17. - 18. června
Agrotec Petronas Rally Hustopeče
* 4. podnik 2. - 3. července
Rally Bohemia Mladá Boleslav
* 5. podnik 26. - 28. srpna
Barum Czech Rally Zlín
* 6. podnik 30. září - 1. října
Rally Příbram

„Na jezdce čeká ve dvou dnech dvanáct rychlostních zkoušek o celkové délce 150 kilometrů. Vycházíme z osvědčeného modelu,“ uvedl ve zprávě Karel Špaček z tiskového střediska závodu.

To znamená, že v pátek se po tradičním úvodu na Klatovském okruhu vydají posádky na rychlostní erzety na západ od Klatov - Andělická a Koráb. „Právě Koráb bude s délkou 18 kilometrů nejdelším testem letošního ročníku a při porovnání s loňským harmonogramem je zřejmé, že se dočká opět pozměněné podoby,“ doplnil Špaček.

Zbývajících sedm rychlostních zkoušek je na programu v sobotu. „Hned od rána se nepochybně budou odehrávat urputné boje. Vždyť jména vložek Strašínská a Drážovská zkušeným fanouškům signalizují náročné pošumavské silničky na jihovýchod od Sušice,“ popisuje Karel Špaček.

Oba tyto testy měří více než šestnáct kilometrů a i díky jejich charakteru lze předpokládat, že právě tady se může rozhodovat. Své místo v harmonogramu má v poslední době také divácky velmi populární Tedražická rychlostní zkouška a stejně jako loni zařadili organizátoři do programu i Městskou RZ.

„Ta ale bude mít jinou podobu. Její zařazení doprostřed sobotní etapy navíc umožní divákům lepší výhled na jezdecké výkony,“ dodal Špaček.

Už z výčtu je patrné, že se mají příznivci rallye hned na úvod domácí sezony na co těšit. Zvlášť když i obsazení by mělo být hvězdné. Jen pár dnů po zahájení přihlášek už evidují pořadatelé do všech kategorií více než třicet posádek, mimo jiné ze Švédska, Německa, Finska, Estonska a samozřejmě především z České republiky.

Jsou mezi nimi dva tovární vozy Škoda Fabia R5, jeden bude pilotovat loňský vítěz ze Šumavy Jan Kopecký a druhý zase Švéd Pontus Tidemand. Pro domácí diváky bude jistě velkým lákadlem start Václava Pecha z plzeňského EuroOil Invelt teamu, který si na tratích v okolí Klatov odbude premiéru s novým vozem Porsche 997 GT3.

51. ročník Rallye Šumava Klatovy se uskuteční 28. - 30. dubna a jeho součástí bude také 25. ročník Historic Vltava rallye, Rallye Šumava Legend i 39. Wiesbaden rallye.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž