Kalle Rovanperä z Finska slaví triumf na Rallye Bohemia | foto: ČTK

V šesti letech řídil poprvé. Teď už Fin může vítězit i v Česku

  • 1
Když mu bylo osm, zazářil na YouTube díky videu, v němž suše frčí finskými silnicemi na sněhu i šotolině. Však už měl tehdy Kalle Rovanperä několikaleté zkušenosti za volantem, poprvé totiž řídil v šesti. Syn bývalého elitního automobilového závodníka Harriho Rovanpery už je dospělák, a co umí, poprvé předvedl i v Česku.

O víkendu vyhrál Rally Bohemia, takže na závodě, který má cíl v Mladé Boleslavi, pokračuje nadvláda Škody Motorsport. Posádky domácího továrního týmu vítězí od roku 2009. Rovanperä porazil i Jana Kopeckého, který vyhrál předchozích šest ročníků. Osmnáctiletý Fin byl rychlejší o 19,7 vteřiny.

Kopecký v čele domácího mistrovství

Díky double se Škoda Motorsport tak trochu raduje ze dvou výher zároveň. Kalle Rovanperä na cílové rampě Rally Bohemia slavil triumf, ale protože Fin neboduje v českém mistrovství, získal největší porci bodů do šampionátu druhý Kopecký, čímž se posunul i do čela sezonního bodování. Titul může obhájit v srpnu ve Zlíně.

„Byl to skvělý závod. Erzety jsou tu pěkné. Rychlé, ale dobré,“ řekl pilot Škody Fabie R5 Evo.

Rovanperä si před vstupem do českého klání liboval, že může od zkušeného Kopeckého leccos okoukat, poradit se, probrat trať, získat informace. A s respektem říkal: „Honza je na českém asfaltu skoro neporazitelný.“

Přeháňkám a častým změnám podmínek na trati se však přizpůsobil o kousíček lépe a Kopecký týmového kolegu v cíli chválil: „Ukázal nám, že se sem dá přijet a napoprvé vyhrát. Je to opravdu supertalent.“

O tom se ví dlouho, i proto Rovanperä dostal řidičák dříve díky výjimce od finské vlády. Mladoboleslavský tovární tým jej angažoval už v roce 2018.

V Česku sice tou dobou ještě závodit nemohl, protože mu nebylo osmnáct, ale Škodovka ho nasazovala do závodů mistrovství světa. Letos vede bodování kategorie WRC 2 Pro a po nedávných triumfech v Chile, v Portugalsku a na Sardinii se poprvé prohnal i Českem.

Díky Škodě Motorsport už se na rallyové výsluní alias do hlavní kategorie WRC dostala řada jezdců a překvapilo by, kdyby Rovanperä nebyl dalším.

Podívejte se, jak Rovanperä zářil, když mu bylo osm:


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž