Jan Kopecký | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Kopecký má na Rallye Bohemia první šanci zajistit si mistrovský titul

  • 0
Výjezd na Ještěd a návrat speciální divácké rychlostní zkoušky v Sosnové. To jsou jen dvě lahůdky z programu 45. ročníku Rallye Bohemia, jejíž sobotní část se pojede převážně na silnicích Libereckého kraje.

Autodrom Sosnová u České Lípy a Rallye Bohemia dlouho patřily k sobě. Letos se toto pouto po pěti letech obnoví a pořadatelé chystají hned několik divácky atraktivních novinek. „Budou startovat vždy zároveň dvě auta proti sobě, půjde tedy o přímý duel, stejně jak tomu bylo v minulosti. Novinkou ovšem je, že každá posádka pojede dvakrát, a to vždy z jiného místa startu,“ řekl ředitel soutěže Petr Pavlát. „Nově také povede část trati po šotolině, na které jistě nebude nouze o atraktivní smyky.“

Program v Sosnové zítra otevře startovní pole mistrovství republiky historických vozů, které se vydají na trať po 17. hodině. Krátce po půl sedmé přijde řadu hlavní tahák: dva průjezdy špičkových závodních strojů v rámci MČR v rallye.

To bude vyvrcholení prvního dne slavné soutěže, který se odehraje z velké části na silnicích Libereckého kraje. První posádka přejede přes startovní rampu v 9.30, poté čeká jezdce okruhová zkouška Bondy v Mladé Boleslavi a pak už se závodní pole vydá k Železnému Brodu a Hodkovicím nad Mohelkou na rychlostní zkoušky Chloudov a Radostín.

Následně Rallye Bohemia po mnoha letech zavítá přímo do Liberce, kde bude na závodníky i diváky čekat velká premiéra v podobě zcela nové rychlostní zkoušky Ještěd, která povede přímo přes sedlo této horské dominanty.

Jan Kopecký a Pavel Dresler s vozem Škoda Fabia R5 během první etapy na Rallye...

Po obou podvečerních průjezdech divácké erzety v Sosnové a večerním servisu přenocují soutěžní speciály, které dokončí náročnou první etapu, v servisní zóně na letišti v Hoškovicích. V neděli už se pojede na Mladoboleslavsku.

Na Rallye Bohemia 2018 je přihlášeno celkem 132 posádek, z toho 74 se soudobými automobily Mistrovství České republiky v rallye. V první dvacítce je hned 15 posádek s automobily Škoda, mladoboleslavský tovární tým nasadí tři posádky.

Hlavním favoritem bude i letos Jan Kopecký se Škodou Fabia R5, který se pokusí o šestý triumf v řadě, celkově však Rallye Bohemia vyhrál už sedmkrát. „Pro nás je Rallye Bohemia dvojnásob domácí soutěží, kterou tradičně sledují členové představenstva i zaměstnanci automobilky,“ řekl vedoucí týmu Škoda Motorsport Michal Hrabánek. „Letos se prezentujeme v nejpočetnější možné sestavě. Věříme, že naše česká posádka právě tady úspěšně završí letošní domácí sezonu mistrovským titulem, k němuž jí chybí už jen poslední krůček.“

Kopecký má v šampionátu zatím letos na kontě plný počet 240 bodů a od čtvrtého českého titulu v řadě ho dělí jediné vítězství. Pokusí se o něj na Rallye Bohemia, ale lehké to mít nebude. Konkurenci najde i ve vlastním týmu, protože s číslem 3 odstartuje do závodu norský pilot Ole Christian Veiby a čtyřku bude mít Juuso Nordgren z Finska. Mezi českými soupeři hlavního favorita najdeme Václava Pecha a Jana Černého na Fordech Fiesta R5 nebo Filipa Mareše ve Škodě Fabia R5.

Po dlouhých 23 letech dorazí na Rally Bohemia její dvojnásobný vítěz z přelomu 80. a 90. let a úřadující mnohonásobný mistr Rakouska Raimund Baumschlager. Zajímavostí bude také start Dána Kennetha Madsena, který se představí s ojedinělou Suzuki Swift MAXI 2000 Evo.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž