První Čech má Peugeota 206 WRC

Příbram - Pražský Rallyesprint, který první prosincovou sobotu uzavře soutěžní sezonu v zemi, bude výjimečně poutavý. Kromě atrakce v podobě startu Dominka Haška se Štěpánem Vojtěchem, je zde jedna velká premiéra: První Čech bude řídit nejlepší vůz světa Peugeot 206 WRC. Vyvoleným je příbramský Josef Peták. Ten si tak s jednoročním zpožděním splný dávný sen. "Auto bych měl mít pronajaté od francouzské stáje BSA. Bude to vůz, se kterým vloni startoval ve světě Jean Joseph. Fanoušci si vzpomenou, že měl modrou barvu," říká Josef Peták.Dominik Hašek před Pražským rallyesprintemPražský rallyesprint 2001
Peugeota 206 WRC ale pozná příbramský motoristický všeuměl, který letos kromě soutěžních vozů sedlal i motokrosovou čtyřkolku a skončil s ní druhý v Českém poháru, na vlastní kůži až den před startem Pražského rallyesprintu.

"Mám slíbených asi třicet kilometrů testovacích jízd na pátek. Musí to stačit, nedávám si nějaké vysoké cíle. V Praze mně stačí, když pobavím diváky a spravím si chuť po letošní chmurné sezoně v rallye," říká závodník.

"Dvěstěšestku WRC", odborníky považovanou za nejlepší soutěžní náčiní současnosti, chtěl pro Pražský Rallyesprint už před rokem. Nakonec se ale vydal na trať s Toyotou Corollou WRC.

"Vloni jsem se o pronájem peugeota začal zajímat pozdě a nakonec jsem skončil u Corolly WRC. Peugeotů není k pronájmu moc k mání, ale letos mně pomohli lidé od francouzské stáje Solution France. S nimi splupracuji už dlouho, stáli v pozadí mých startů třeba s citroëny či malými peugeoty. Ale tím hlavním, kdo má zásluhu na 206 WRC,  je můj sponzor. Jeho zástupce, Libor Joska, usedne v Praze stejně jako vloni na sedačku navigátora. Bez něj bych na startu nebyl," doplňuje Josef Peták.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž