Juho Hänninen

Juho Hänninen | foto: Profimedia.cz

Průběžné vedení překvapilo i mě, přiznal Hänninen

  • 9
Valence (Od zvláštního zpravodaje MF DNES) - Už první rychlostní zkouška Rallye Monte Carlo naznačila, že finský pilot Škody Juho Hänninen může být při prvním ostrém startu Fabie S2000 pořádně rychlý. Na úřadujího šampióna IRC Nicolase Vouilloze ztratil jen něco přes 2 vteřiny. Další vývoj nejstarší rallye na světě to je potvrdil.

Zároveň představoval pro sedmadvacetiletého závodníka i celý tým z Mladé Boleslavi nádherný sen. Hänninen po 1. etapě vede Rallye Monte Carlo!

„Je to skvělé,“ rozdával Hänninen úsměvy v servisu po první etapě, po níž vede před Francouzem Sarrazinem na peugeotu o 11,9 vteřiny.

Napadlo vás před startem, že po první etapě byste mohl jít spát jako lídr nejslavnější rallye na světě?
Vůbec, sám jsem překvapen. Jsem tady poprvé a jedu v novém autě, takže uznáte, že těch novinek je příliš. O to jsem šťastnější. Výhodou bylo, že jsme pokaždé zvolili správné pneumatiky. Moji ledoví špioni pracovali skvěle, hodně mi pomohli.

S jakými představami jste do soutěže vstupoval?
Po prvním dnu bych byl spokojen s výsledkem v Top ten. To, že vedeme, je víc, než jsem čekal. Vždyť je to teprve můj čtvrtý start na asfaltu a druhý na pneumatikách BF Goodrich. A vezměte si, kolik je tady asfaltových specialistů.

Vydržíte na čele až do monackého cíle?
Udělám pro to všechno. To, že jsme první, je skvělé, ale čekají nás ještě další dva dlouhé dny a stát se může cokoliv. Uvidíme, co přinese čtvrteční etapa.

Do ní se vydáte jako první. Nepovažujete to za nevýhodu?
Je mi jedno, jestli vyjedu na trať první nebo druhý. Akorát když jsem první, nebude na ní vyjetá šotolina. Při druhém průjezdu už to bude jinak, ale zase pro všechny stejně. Hodně bude záležet na počasí. Možná bude sníh, možná sucho a trať bude rychlá. V tom případě se dá očekávat tvrdý útok od Sarazzina, který je v takových podmínkách hodně rychlý.

Jak vám vůbec sedí nová fabia?
Jsem s ní velice spokojený, na rozdíl od Honzy Kopeckého jsme žádný vážný problém neměli. Akorát jsem dvakrát lehce upravil setup, a to bylo všechno.

A vy sám jste se vyvaroval chyb?
Ve třetím testu jsem trefil pravým zadním kolem břeh. Vedl jsem, už jsem tlačil moc. Přece jen na asfalt nejsem zvyklý, přilnavost je jiná než na šotolině. Ale nebylo to nic hrozného.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž