Poslední rallye, to bude řež čtyř pilotů

Cardiff - Maximálně dramatický závěr bude mít letošní ročník mistrovství světa v automobilových soutěžích. Před Britskou rallye, posledním závodem seriálu, totiž mají šanci získat titul hned čtyři jezdci. Trojici Colin McRae, Tommi Mäkinen a Richard Burns navíc v průběžném pořadí dělí od sebe vždy jen bod, takže vítěz z těchto kandidátů se stane světovým šampionem. Pouze čtvrtý Carlos Sainz musí i v případě výhry čekat na zaváhání svých soupeřů, na první místo totiž ztrácí devět bodů.

Vítěz posledního závodu sezóny získá deset bodů a druhý šest. O tom, kdo nahradí Marcuse Grönholma na trůnu pro nejlepšího rallyeového jezdce, se tak rozhodne na kluzkých, blátivých a často i zmrzlých šotolinových tratích ve velšských lesích.

Burns vyhrál předchozí tři ročníky

Specifické britské podmínky nejvíce "sedí" domácím jezdcům a v posledních letech zejména Burnsovi. Třicetiletý Skot zde triumfoval v předchozích třech ročnících. Burns věří, že klíčové budou úvodní dva dny soutěže.

"Myslím si, že pokud se něco stane, tak v sobotu. Je správné, že se vše rozhodne v Británii. Je to těžká rallye," podotkl Burns, který bude naposledy startovat s vozem Subaru. V příštím roce bude jediný adept na celkové vítězství, který ve své kariéře MS ještě nevyhrál, hájit barvy francouzského Peugeotu.

McRae: Jsem pod větším tlakem než ostatní

Třikrát Britskou rallye vyhrál i McRae, který navíc věří, že celkově získal více zkušeností. "Jsem ale pod větším tlakem, protože vedu. Bude to jeden z nejtěžších soubojů, které jsme kdy svedli," je si vědom McRae. Pocit celkového vítěze MS zažil již před šesti lety. "Tenhle titul by byl asi cennější," dodal McRae.

Mäkinenovi se s vozem WRC nedaří

Ve složité situaci je Mäkinen, kterého závěr roku nezastihl zrovna v ideálním rozpoložení. S novým Mitsubishi specifikace WRC se mu nedaří a v předcházejících pěti rallye získal pouze jeden bod.

"Pokusím se předvést nejlepší možný výkon a vyhrát. To je moje motivace," řekl Mäkinen, který ještě ve Velké Británii nikdy nevyhrál. I on bude po sezóně měnit značku a v Subaru nahradí svého nynějšího velkého konkurenta.

Sainz má jen teoretickou šanci na titul

V povzdálí bude na svou šanci čekat Sainz, který ale nic předem nevzdává. "Moje šance jsou sice jen teoretické, ale pořád žijí a musím být připraven na chvíli, kdy se mi naskytne příležitost," uvedl dvojnásobný mistr světa.

Za Škodu pojedou Schwarz, Thiry i Kresta

Zálusk na vítězství si ale dělá i Grönholm, který chce tak pomoci Peugeotu k triumfu v Poháru konstruktérů. "Pojedu zde popáté a myslím si, že se mi to může podařit. Pokud bude auto fungovat jako v Austrálii, vyhraji," řekl odhodlaně finský pilot. 

Na startu bude i trojice továrního týmu Škoda Motorsport Armin Schwarz, Bruno Thiry, pro které to bude poslední start s octaviemi před odchodem z mladoboleslavské stáje, a Roman Kresta. 

Sedmapadesátý ročník Britské rallye odstartuje ve čtvrtek v podvečer diváckou "supererzetou". Do nedělního cíle čeká na startující celkem sedmnáct měřených úseků. Vítězná posádka i letošní mistr světa budou známi kolem 15 hodiny.

Průběžné pořadí MS: 1. C. McRae (Brit./Ford) 42 b., 2. Mäkinen (Fin./Mitsubishi) 41, 3. Burns (Brit./Subaru) 40, 4. Sainz (Šp./Ford) 33, 5. Rovanperä Fin./Peugeot) 31, 6. Grönholm (Fin./Peugeot) 26, 7. Auriol (Fr./Peugeot) 23, 8. Panizzi (Fr./Peugeot) 22, 9. Delecour (Fr./Ford) 15, 10. Solberg (Nor./Subaru) 11, ...13. Schwarz (Něm./Škoda) 7.

Britský jezdec Burns si jede se svým subaru pro vítězství v Rallye Nový Zéland


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž