Pohárové spojení: Jänner rallye a Šumava

Praha - Lednová Jänner rallye ve Freistadtu, která stejně jako v předešlých dvou letech zahájí novou sezonu mezinárodního mistrovství České republiky v automobilových soutěžích, bude opět součást takzvaného Zimního poháru. Do toho se budou vedle výsledků jednotlivých rakouských etap započítávat i časy dosažené na únorové Šumava rallye v Klatovech.

Oproti minulému ročníku se však zvýšila celková dotace pro přihlášené posádky. Vítěz získá 25.000 eur, mezi desítku nejlepších bude rozděleno o 40.000 eur více.

"Jen doufáme, že tentokrát větší část z těchto peněz získají rakouští jezdci,"
řekl v nadsázce tiskový mluvčí rallye Armin Holenia na dnešní tiskové konferenci v Praze.

Hlavním favoritem poháru je Štěpán Vojtěch, který bude společně s Karlem Trněným jediným, kdo bude disponovat vozem nejvyšší kategorie WRC.

"Trochu mě mrzí, že aut specifikace WRC není více. Asi si na to ale musíme zvykat. Podobné to bude zřejmě i na dalších rallye," řekl Vojtěch po zveřejnění startovní listiny.

Do Zimního poháru se podle informací pořadatelů přihlásilo 53 ze 123 posádek, které by měly Jänner absolvovat. Vedle Vojtěcha a Trněného budou k hlavním favoritům patřit domácí Raimund Baumschlager a Jan Kopecký, který pojede vybrané závody příštího ročníku MS s fabií WRC.

Do Rakouska se ale na poslední chvíli přihlásil s fabií kit car. Zpestřením bude i start bývalého světového šampiona z roku 1984 Stiga Blomquista. 

Jänner rallye, která se uskuteční od 5. do 7. ledna, se i příští rok pojede téměř na totožné trati jako v minulosti. Jednou z mála novinek je doplnění soutěže o diváckou supererzetu ve čtvrtek večer.

"Přál bych si, aby bylo hodně sněhu. Loni jsme si ho moc neužili a o rok dříve, když ho bylo dostatek, tak jsme neměli potřebné vybavení," uvedl Vojtěch.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž