Pech: Šumavu nerozhoduje jen rychlost

Plzeň - Už pojedenácté se spolu se spolujezdcem Petrem Uhlem dnes postaví na start Mogul Šumava Rallye, svého nejoblíbenějšího dílu domácího mistrovství. Loni pilot Václav Pech vyhrál. Letos mu obhajobu chtějí zkomplikovat Roman Kresta i ostatní sokové.

"Doma se rozhodně chceme ukázat a udělat radost fanouškům. Konkurence je ale obrovská," říkal Pech den před startem.

Jak se těšíte?
Moc. Jenom doufám, že vydrží počasí. Že nebudou přeháňky, které pak znamenají pneumatikovou loterii. Tu jsme nezvládli třeba na minulé Valašské Rallye, a proto byl náš odstup na Romana Krestu tak velký.

Čím je pro vás Rallye Šumava specifická?
Tím, že je to pro nás domácí podnik. Klatovy jsou od Plzně kousek, letos se jede i přímo v Plzni. Šumava má navíc bohatou historii, je to nejstarší podnik u nás. A rychlostky jsou krásné a náročné. Nerozhoduje tu jen rychlost, ale svým způsobem i vytrvalost a taktika. Jede se i na Vimpersku, kde často zůstává podél cest tající sníh, klouže to. Je třeba se dobře připravit.

Po Valašské Rallye jste říkal, že doma je Kresta k neporažení. Budete teď doma k neporažení vy?
(smích) Rád bych. Ale je ošidné říkat, že jedeme vyhrát. V každém případě se o to budeme snažit. Hlavní pro nás je podat maximální výkon. Když budeme vědět, že jsme udělali maximum a nic nepodcenili, budeme spokojeni.

Valašskou Rallye jste absolvoval s novým Mitsubishi Lancer EVO IX. Jak ho teď před startem ladíte?
Dnes večer (včera, pozn. aut.) doladíme poslední nastavení auta a hlavně budeme seřizovat velkou světelnou rampu. Každé světlo musí svítit přesně do určitého bodu, aby to v zatáčkách osvítilo celou silnici.

Kde se podle vás bude rozhodovat. Má trasa nějaké rizikové úseky?
Dřív Rallye Šumava rozhodovala druhá etapa na Vimpersku, kde byly těžké a náročné  rychlostní zkoušky. Dneska si myslím, že obě etapy jsou náročné a budou rozhodovat obě. U Vimperku se něco jede, ale těch erzet není tolik. Zato u Klatov se jedou v sobotu dvě dlouhé zkoušky Koráb a Strážov. Ty budou hodně těžké a když se někomu nepovedou, nasbírá velkou časovou ztrátu.

Roman Kresta říká, že rozhodovat může už první dnešní etapa, protože před klatovským okruhem nasadí pneumatiky, které pak zůstanou další čtyři erzety na Vimpersku. Důležitá bude tedy správná volba pneumatik. Vidíte to taky tak?
Určitě. Druhá věc je, že druhá polovina páteční první etapy se pojede celá v noci, což je hodně těžké právě na rychlostkách u Vimperka, které vedou po uzoučkých silnicích pořád přes horizonty. Je špatně vidět, a to bude také rozhodovat.

Máte na šumavské rallye oblíbenou erzetu?
K Šumavě jednoznačně patří Čínovský okruh. Ne že by pro mě byl nejoblíbenější, ale je to tradice.

Úplně nově se pojede plzeňská rychlostní zkouška kolem Štruncových sadů. Co jí říkáte?
Těšíme se moc. Hlavně kvůli tomu, že se můžeme ukázat před kamarády a rodinami. Ti s námi všude nejezdí, ale sem určitě přijdou.

S jakým výsledkem budete spokojen v sobotu večer?
Vyhrát by bylo pěkné. Ale jak jsem říkal: Spokojeni budeme, když budeme mít pocit, že jsme udělali pro výsledek maximum.

MISTR. Dvojnásobný vítěz Horácké rallye Václav Pech společně se spolujezdcem Petrem Uhlem míří za obhajobou vítězství v celkovém hodnocení mistrovství republiky.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž