Pech nasadí na Bohemii nový motor

  • 2
Plzeň, Mladá Boleslav - Nejen souboj s letošním tradičním soupeřem Štěpánem Vojtěchem, ale také s Janem Kopeckým, startujícím s tovární Škodou Fabia WRC, čeká o víkendu Václava Pecha v automobilové Rallye Bohemia. Pech, který vede oba domácí soutěžní šampionáty, má pro podnik, jenž se koná v okolí Mladé Boleslavi, přichystán do svého Fordu Focus WRC nový motor.

"Nový agregát jsme vyzkoušeli při startu na rallyesprintu v Kopné. Funguje spolehlivě. Byli jsme s motorem spokojeni. Při náročné Bohemce budeme jeho neopotřebovaný potenciál moc a moc potřebovat. Bude to letos velmi obtížné, k české špičce se přidala řada kvalitních zahraničních jezdců," uvedl Václav Pech.

Rallye Bohemia patří společně se Šumavou a Barumkou do trojice prestižních českých soutěží. Pech ji považuje za jeden z nejnáročnějších tuzemských podniků vůbec.

"Za prvé má velkou tradici a slavnou minulost, a to vždy přiláká na start řadu kvalitních posádek. Za druhé je známa velmi náročnými rychlostními testy a především rychlostní zkoušky první etapy, kdy itinerář zavede posádky do kopcovitého terénu Liberecka a Jablonecka, kladou velké nároky jak na jezdce, tak na soutěžní techniku," vysvětlil Plzeňan.

Ten letos svádí souboj o mistrovský titul především s libereckým Štěpánem Vojtěchem (Peugeot 206 WRC). Bohemii ale jede také obhájce loňského prvenství Jan Kopecký, který má k dispozici nejnovější provedení Škody Fabia WRC a podporu továrního týmu škodovky.

"Vzhledem ke startu Kopeckého bude tempo asi hodně vysoké. Záležet ale bude i na technice. Uvidíme, jak komu bude auto fungovat," uvedl v rozhovoru pro ČTK Pech. "Rozhodne sobota. Jindy se láme chleba v neděli, ale teď to asi bude jiné.
Rozhodně se ale na start těším.

Bude to rychlý závod." Pech ale nebude jediným pilotem z Plzeňska, startujícím v Bohemia Rallye. Milan Liška z plzeňské stáje Klub Fox Racing se tady po čtyřech letech představí s novým navigátorem - Jaroslava Jugase vystřídá Billy Latif.

"Už jsme si spolupráci vyzkoušeli na nečisto na jedné ze zkoušek Rallyesprintu Kopná. Neměl by to být problém," prohlásil Milan Liška, muž se zkušenostmi z mistrovství světa.

"Své ale zřejmě udělá počasí. Čekám, že především v sobotu, kdy jsou na pořadu těžké erzety, bude pršet. Pak to bude pneumatiková loterie."

Kromě Pecha se s vozy nejsilnější specifikace WRC představí ještě další jezdci z Plzeňského kraje. Emil Triner usedne do octavie WRC plzeňské stáje Max Racing a Karel Trněný z meclovského týmu Profiko pojede s vozem stejné značky.

Ve startovní listině Bohemia Rallye je celkem přes 140 posádek ze sedmi zemí kontinentu, z plzeňského regionu je jich 21. Rallye začíná dnes odpoledne speciální zkouškou na autodromu v Sosnové u České Lípy. V sobotu čeká jezdce první etapa a v neděli druhá. Vítěz bude znám krátce po nedělním poledni.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž