Tomio Okamura v rozhovoru s jezdcem Marcelem Tučkem, který na svém voze jezdí s Okamurovou podobiznou. | foto: Luděk Ovesný

Okamura v servisní zóně barumky ujišťoval, že rallye zakázat nechce

  • 5
Rozporuplné reakce vyvolala návštěva senátora za obvod Zlínsko Tomia Okamury v servisní zóně při Barum Czech Rally v Otrokovicích. Zatímco veřejnost o něj měla zájem jako o celebritu, skalní příznivci rallye s nevolí hodnotili Okamurova loňská slova o jejich sportu.

Při Okamurově návštěvě v servisní zóně nejslavnější české rallye to v sobotu večer vypadalo, jako by tam právě rozjel svoji kampaň pro předčasné volby. Fotil se s lidmi, rozdával úsměvy i podepsané fotky.

Mezi skalními fanoušky motorismu ale příliš pochopení nenašel. Důvodem bylo to, že se už dříve na Facebooku kriticky vyjádřil k loňské Rallyshow Uherský Brod, při níž v Lopeníku zemřely čtyři divačky.

"Opravdu je nutné povolovat závody takovými auty s amatérskými řidiči na běžné komunikaci v obydlené zástavbě?" napsal mimo jiné Okamura, který byl přitom u startu této automobilové soutěže.

Uherský Brod leží v jeho senátním obvodě. Stejně jako Lopeník a Otrokovice. Někteří diváci se proto divili, proč je Okamura při Barum rallye, když silniční závody kritizuje.

"Nemám nic proti rallye, nežádal jsem její zákaz. Chci jen, aby byly řádně nastaveny a dodržovány parametry, podle nichž se bude projíždět obytnými zónami," vysvětloval v sobotu Okamura.

Běžní návštěvníci Barum Rally měli o setkání se senátorem Tomiem Okamurou zájem.
S Tomiem Okamurou se fotily i hostesky týmů Barum Rally.

Na otázku, jaké parametry by to měly být, odpověděl, že není odborník.

"Jde ale o to, aby při závodech neumírali lidé," prohlásil senátor. Barum Czech Rally Zlín je podle něho "špičkový podnik s profesionální organizací".

I při ní ale loni zabilo auto muže, který stál v řádně vyhrazené divácké zóně.

Je to pokrytec, zlobil se jeden z fanoušků

V servisní zóně Okamuru nikdo příliš nahlas nekritizoval. Občas jen někdo opodál prohodil: "Co tady chce? Proč sem chodí?"

"Snaží se tady jenom přiživit, o motorismus mu vůbec nejde. Je to pokrytec," zlobil se například fanda rallye Radek Hlobil z Kyjova.

"Chápu, že skalní fanoušci, kteří jsou plní emocí, vzali mé vyjádření k nehodě v Lopeníku trochu osobně," říkal Okamura.

"Dokonce se mě pár lidí ptalo, jestli mám odvahu sem přijít. To ale není o odvaze, rád vysvětlím každému svůj postoj," pokračoval.

Mezitím ho oslovovali kolemjdoucí. Fotily se s ním rodiny s dětmi i štíhlé a spoře oděné hostesky. Okamura jim nabízel fotky s věnováním.

A na dotaz, zda se jen nesnaží předvést před volbami, protože jeho hnutí Úsvit přímé demokracie se jich zúčastní i ve Zlínském kraji, řekl: "Myslíte si, že mám zapotřebí se ještě víc zviditelňovat?"

Mimochodem, Okamurova tvář se vyjímala i na žlutém subaru jezdce Marcela Tučka, kterého politik přišel pozdravit.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž