Nic jsem neviděl, říká Kresta

  • 1
Luhačovice - Po dvou letech znovu oblétly televizní záběry s havarujícím Romanem Krestou celý svět. V lednu 2002 skončil při Rallye Monte Carlo s octavií na telegrafním sloupu, který jej zadržel na kraji cesty a zabránil pádu do rokle. Při Rallye Akropolis, šestém podniku letošního mistrovství světa v automobilových soutěžích, narazil v oblacích prachu a dýmu do mitsubishi Španěla Solá.

Krestův Ford Focus WRC skončil s vyvráceným kolem, navíc začal hořet. "Byla to dost velká rána. Kdybych ho viděl, určitě bych do něj nenarazil," tvrdí Kresta, který propásl ideální příležitost na životní výsledek.

V soukromém fordu zlínské stáje JM Engineering chtěl být nejlepším z netovárních jezdců. Tuto roli nakonec převzal Švéd Carlsson, který v peugeotu dojel pátý.

Soutěž jste dobře začal, před odstoupením jste byl osmý. Stále cítíte zklamání?
Byl jsem hodně naštvaný, že závod pro mě skončil tak brzy. Když jedete tři čtyři podniky mistrovství světa v roce, chcete dopadnout co nejlépe. Není příjemné, že jsem toho moc neodjel. Navíc tady byla šance na páté místo. Do nehody auto i tým fungovaly perfektně.

Jak velká byla škoda na autě?
Ve financích to nedokážu odhadnout. Po karosářské stránce to nebylo nic vážného. Ránu jsem chytil pravým předním kolem, tam jsem urval všechno. Poškozené bylo řízení, rameno, hřídel, zkrátka všechno. Ovšem opravit se to dalo během tří čtyř hodin, při nových pravidlech super rallye jsme klidně mohli zkusit druhou etapu. Ale bolelo mě za krkem, moje hlava sebou při nárazu hodně trhla. Nechtěli jsme riskovat. Teď už je to mnohem lepší.

Kdy vás čeká další soutěž mistrovství světa? Pojedete v polovině srpna v Německu, jak bylo dříve avizováno?
Nevím, záleží na financích. Letos jsem startoval na dvou závodech, ale ujel jenom nějakých devět rychlostních zkoušek. (Kresta se letos dobře držel i v Monte Carlu, kde odstoupil ze sedmého místa kvůli technickým problémům hyundaie pozn. aut.) Sice jsem schopen držet krok, ale chybí celkový výsledek.

A jak to bude v Česku? Představíte se na domácím slušovickém Rallyesprintu Kopná, který se uskuteční koncem června?
Je to v našem plánu, jasno bude během několika dní.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž