Němka místo Měsíce ovládla Dakar

Ženská obdoba Michaela Schumachera v Německu se jmenuje Jutta Kleinschmidtová. Inženýrka fyziky, která v dětství snila o tom, že poletí na Měsíc, vyhrála před dvěma lety jako první žena v historii nejtěžší automobilovou soutěž světa - Rallye Dakar. „Mužští řidiči berou porážku od ženy jako hanbu. Ztrácejí nervy, dělají chyby a havarují. Myslím ale, že za ta léta v rallye mě už muži akceptovali. Museli...“ přemítá čtyřicetiletá Kleinschmidtová, která už ve čtrnácti závodila ve sjezdu na lyžích a v osmnácti byla třetí na mistrovství světa skibobistek. Vždycky ji však lákaly motory.

Po promoci pracovala pro automobilku BMW. A chtěla na Dakar. Jsou to tři týdny písečného pekla. Někdy se najede za den i tisíc kilometrů. V šedesátistupňovém vedru. „Na Dakaru jste buď velcí hrdinové, nebo poražené bačkory. Nic mezi tím,“ uvažuje Němka.

A co strach? „Ten neznám. Kdybych ho měla, tak budu pomalá,“ tvrdí žena, která se jinak živí jako řidičská instruktorka. Poprvé jela Dakar roku 1987 - na motocyklu. A hned měla těžký pád.

Pět let nato havarovala znovu a pět dní se trmácela do cíle se zlomeninou chodidla. Pak přesedla do aut, v nichž začínala jako navigátorka svého budoucího partnera, o čtrnáct let staršího Francouze Schlessera.

Žili spolu šest roků. Dnes jsou konkurenti a nepřátelé. Dělají si naschvály, při závodech podávají proti sobě protesty. Schlesser nemohl překousnout, že předloni dojel třetí, když Kleinschmidtová vyhrála.

„Pan Schlesser má problémy se ženami,“ odbývá to Kleinschmidtová. I když letos Dakar nevyhraje, protože jede s nevyzkoušeným novým typem vozu Volkswagen, Němka je blízko cíle. Zbývají dvě etapy.
Kdežto Schlesser skončil na počátku rallye.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon