Petr Pilát a Petr Kuchař

Petr Pilát a Petr Kuchař - Petr Pilát (vlevo) a jeho velký vzor Petr Kuchař. | foto: MF DNES

Motocyklový čaroděj se vrátil z nebe

  • 5
Praha - Je mu 14 let a už dvakrát se ocitl na nebesích. Petr Pilát, školák z Pyšel a motocyklový čaroděj. Loni na něj při exhibici na Orlíku spadla motorka – a už se z nebe málem nevrátil. Tři týdny strávil v bezvědomí, polámal si ruce, potrhal plíce, ledviny a slezinu. "Rychle jsem na to zapomněl," říká.

O víkendu vyšvihl obávaný back-flip čili salto vzad. Nikdo mladší na této planetě to nesvedl.

Teď si to teprve užil. "Ale na večírek mě ještě nevzali, šel jsem brzo spát," postěžoval si na bujarou partičku v čele s americkým "profesorem" Natem Adamsem. Ten už zvládne back-flip i bez držení řidítek. Což ukázal i v Praze.

Byla to velkolepá show ve stylu gladiátorů. Žádný jiný sport nedokázal po dva dny za sebou takhle zaplnit Sazka Arenu.

Ale když se rozjížděl malý "Pilník" na rampu, bylo tam ticho jako v hrobě. Padesátikilový klučík se pak vznesl ke střeše a otočil pod sebou i stokilovou mašinu.

"Bál jsem se víc, než kdybych byl ve vzduchu já sám," povídal Petr Kuchař.

Jeho učitel, zkušený motokrosař a nejlepší freestylový jezdec v zemi.  "Poradí mi, co a jak, abych nešel na tlamu," chválí ho vycházející hvězdička. "Já si na to musel přijít sám a dost to bolelo," povídá Kuchař, jehož seznam zranění by se vyrovnal anatomickému atlasu.

"Musíš se skamarádit se strachem a umět reagovat na potíže," radí svému svěřenci. "Je o zoubek dál než všichni ostatní."

Motorku řídil ve třech letech. Salto vzad cvičil nejprve na kole BMX. Později už na motorce, kdy v Itálii padal do jámy vystlané molitanem.  "Dal jsem ho asi šedesátkrát. A jednou na mě taky spadla motorka," vzpomíná.

"Nebyli jsme rozhodnutí do poslední chvíle, jestli ho pustíme," říká Kuchař. Táta Pilát stál hned u hliněného dopadu v hale. Na tribuně seděly babička se sestrou. Mámu by do haly nikdo nedostal. Trpěla doma.

"Slíbil jsem jí, že si dám dva měsíce pokoj," usmívá se synek. Včera byl ve škole králem, ale neunikl vyvolání z matematiky. Snad aby si jednou dobře spočítal prémie.

"Zatím nic nedostal. Držíme ho při zemi," dodal Kuchař.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž