Skleněná trofej pro vítěze mistrovství světa superbiků v Mostě 2023. Je na ní...

Skleněná trofej pro vítěze mistrovství světa superbiků v Mostě 2023. Je na ní otisk trati. | foto: Autodrom Most

Vítězové mistrovství světa superbiků si z Mostu odvezou otisk trati

  • 0
Originální trofej z českého skla dostanou vítězové mosteckého podniku mistrovství světa superbiků, který na okruh pod Hněvínem přiláká o víkendu davy. Nese v sobě otisk povrchu cílové rovinky.

„K tomuto ztvárnění mě inspirovaly reakce sportovců po celém světě, kteří při svých úspěších vedle děkování divákům dost často pokleknou na zem a gestem poděkují nebo políbí zem, na které vybojovali vítězství,“ uvedl designér Jan Jaroš, který je autorem trofeje.

Její jednoduchý základní tvar byl zvolen, aby co nejvíce vyzněla struktura povrchu. Ten tvoří otisk asfaltu, který byl sejmutý přímo z cílové rovinky mosteckého okruhu. Vítěz si tak s sebou domů odveze symbolický kus trati, na které se mu podařilo zvítězit.

Ještě nenašel svoji hranu, v Mostě chce König bodovat: Bylo by to sladké

Superbiky se v Mostě představí už potřetí a organizátoři věří, že překonají loňský rekord, který představoval bezmála čtyřicet tisíc návštěvníků. „Autodrom Most má příjem jen ze vstupného, a tak věříme, že čeští fanoušci přijedou podpořit nejen naše jezdce, ale i nás jako okruh, abychom v tradici pořádání mistrovství světa mohli pokračovat,“ řekl Josef Zajíček, majitel a šéf představenstva Autodromu Most.

Časový program

Pátek 28. července

Tréninky 9.45 - 16.45

Sobota 29. července

SSP300 superpole 9.45

SSP superpole 10.25

SBK superpole 11.10

SPP 300 závod 1 12.40

SBK závod 1 14.00

SSP závod 1 15.15

Neděle 30. července

SBK superpole 11.00

SSP závod 2 12.30

SBK závod 2 14.00

SPP 300 závod 2 15.15

České publikum bude mít komu fandit v každé kategorii. Petr Svoboda ve třídě Supersport 300 je ve hře o titul mistra světa, Ondřej Vostatek dostal v Supersportech divokou kartu a má za cíl umístění v první desítce, Oliver König v královské kategorii superbiků hodlá usilovat o první body sezony.

Zajímavostí víkendu bude i nedělní jubilejní 400. start, na který se postaví britský jezdec Jonathan Rea. Stane se prvním jezdcem šampionátu, který dosáhne tohoto milníku.

Pro motoristické fanoušky je připravena řada atrakcí a bohatý doprovodný program.

Už v pátek se můžou setkat s vybranými jezdci na speciální show v přilehlém kempu Matylda. Mají přístup do závodního paddocku, kde mohou nahlédnout do zázemí týmů a potkat závodníky. Po každém závodě jezdci projíždějí k hlavnímu pódiu přímo mezi diváky v takzvané Victory Lane. Následně mohou slyšet jejich dojmy v Paddock Show, kde se na pódiu celý den a celý víkend odehrává i další doprovodný program.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž