McRae je favorit, Škoda chce uspět

Atény - Touhou po třetím vítězství v řadě se netají Colin McRae před pátečním startem Rallye Akropolis. Britský tovární jezdec Fordu vyhrál v Řecku už čtyřikrát, to dokazuje, že mu prašné, kamenité cesty sedí. "Ford Focus na nich jezdí skvěle," řekl favorit, kterému se dařilo i v podobných podmínkách kyperské rallye. "Vedl jsem až do své havárie. Myslím, že Akropolis mi bude vyhovovat ještě víc, je rychlejší a vůz tu musí vydržet ještě víc," popisuje McRae.

Po úspěchu v Řecku dlouho marně touží tým Peugeot. "Bude to tvrdé. Loni jsme jeli naplno a nemusel jsem se bát, že něco poničím. Letos pojedu se stejnou taktiku," přiznal vedoucí muž průběžného pořadí Fin Marcus Grönholm.

Víc šancí v Řecku vyhrát se ale dávají jeho kolegovi z týmu Richardu Burnsovi, který tu triumfoval už v roce 1999 s vozem subaru. "Akropolis rallye mám rád," řekl Brit. "Chtěl bych poprvé v novém týmu vyhrát a věřím, že s vylepšenou dvěstěšestkou se mi to podaří," doufá.
 
Drsné řecké tratě svědčí octaviím. Před rokem tam totiž Armin Schwarz a Bruno Thiry do hodnocení značek vybojovali čtyři body. Letos tu startují Kenneth Eriksson, Toni Gardemeister a Stig Blomqvist.

"Charakter závodu nám vyhovuje a sedí i našim autům. Absolvujeme ji s vozy, které jsme měli na Kypru. Žádné výrazné změny pro řeckou soutěž nechystáme," konstatoval před odletem na jih Evropy šéf týmu Pavel Janeba. Se Škodou bude v Řecku startovat i Argentinec Gabriel Pozzo, který však není členem továrního týmu.

Závod má tři etapy, šestadvacet rychlostních zkoušek: šestnáct - v pátek, šest v sobotu a čtyři v neděli. Tyto měřené úseky mají délku 319,5 kilometrů. Nejtěžší test čeká jezdce v průběhu druhé a třetí etapy, kdy absolvují nejdelší rychlostní zkoušku celého podniku, která měří 37,14 kilometru.

Průběžný stav MS: 1. Grönholm (Fin./Peugeot) 31 bodů, 2. Panizzi (Fr./Peugeot)  20, 3. Sainz (Šp./Ford) a Burns (Brit./Peugeot) oba 19, 5. Mäkinen (Fin./Subaru) 14, 6. Solberg (Nor./Subaru) 13... 12. Gardemeister (Fin./Škoda) 2, 14. Eriksson (Švéd./Škoda) 1.
Pohár konstruktérů: 1. Peugeot 68 bodů, 2. Ford 41, 3. Subaru 33, 4. Mitsubishi  6, 5. Škoda 5, 6. Hyundai 3.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž