Sébastien Loeb na trati Francouzské rallye

Sébastien Loeb na trati Francouzské rallye | foto: AP

Loeb vede Francouzskou rallye a blíží se jistotě zisku titulu

  • 0
Sébastien Loeb se blíží zisku devátého titulu světového šampiona v automobilových soutěžích. K předčasné korunovaci s grácií nakročil v domácím prostředí při Francouzské rallye, ve které ovládl první etapu.

Loeb se citroënem vede s náskokem 13 sekund na finského soupeře z Fordu Jariho-Mattiho Latvalu. Jediný Francouzův konkurent v boji o celkové prvenství a zároveň týmový kolega Mikko Hirvonen z Finska ztrácí na třetím místě už přes půl minuty.

Český jezdec Matin Prokop s fordem figuruje po osmi rychlostních zkouškách na dvanácté pozici s mankem téměř tři a půl minuty na lídra.

Loeb se po čtvrtečním sedmém místě v zahajovacím testu soutěže prodral do čela hned po dnešní první zkoušce, přidal pak ještě další tři dílčí triumfy. "Máme za sebou dobrý den bez chyb," řekl Loeb.

Jeho skalp získal třikrát Latvala, v poslední zkoušce dne se před francouzskou hvězdu dostali i Petter Solberg s Hirvonenem, které dělí v boji o celkové třetí místo jen sedm desetin sekundy.

V sobotu je na programu dalších osm testů, v neděli soutěž vyvrcholí šesti rychlostními zkouškami. Pokud Loeb bude mít po závodě náskok na Hirvonena alespoň 56 bodů, obhájí předčasně titul. Nyní je dělí 61 bodů.

Francouzská rallye

Po první etapě: 1. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën DS3) 1:17:32,6, 2. Latvala, Anttila (Fin./Ford Fiesta) -13,1, 3. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Citröen DS3) -32,6, 4. P. Solberg, Patterson (Nor., Brit./Ford Fiesta) -33,3, 5. Sordo, Del Barrio (Šp./Mini Cooper) -48,8, 6. Neuville, Gisoul (Belg./Citroën DS3) -55,4, ...12. Prokop, Hrůza (ČR/Ford Fiesta) -3:25,1.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž