Roman Kresta a Petr Gross na  Rallye Hustopeče

Roman Kresta a Petr Gross na Rallye Hustopeče | foto: Petr Janeček, MAFRA

Kresta zkusí při rallye v Českém Krumlově vylepšit rekord

  • 0
Automobilovému jezdci Romanu Krestovi se nikde nedaří tak jako na jihu Čech. Při rallye v okolí Českého Krumlova bude o víkendu usilovat o své osmé vítězství a šesté v řadě.

Dva starty a dvě druhá místa za Janem Kopeckým. Taková je letošní bilance pětinásobného mistra republiky v automobilových soutěžích Romana Kresty. Pokud má nějakou šanci přerušit nadvládu továrního jezdce Škody Motorsport a vyhrát, dostane ji o víkendu. Domácí šampionát totiž pokračuje na jihu Čech. A Rallye Český Krumlov, to je Krestovo hájemství.

Vyhrál tady pětkrát v řadě a celkově sedmkrát. "Je to těžká soutěž a soupeři většinou udělali chybu," objasnil Kresta svou báječnou bilanci.

Ovšem Kopecký je soupeřem, který chybuje jen minimálně. Vyhrál všechny tři letošní podniky domácího šampionátu, přičemž na nich ovládl i většinu rychlostních zkoušek. Například na Valašce jej Kresta předstihl jen dvakrát, na Šumavě pouze jednou. "Vyhrát všechny testy není mým cílem. Tím je celkové vítězství," upozornil Kopecký. "Roman je v Krumlově silný, ale chceme zase vyhrát."

Oba nejrychlejší jezdci šampionátu sedlají Škodu Fabii S2000. Kresta sice nezávodí v tovární verzi jako jeho soupeř, ale taky ji zná. Vždyť ji pro mladoboleslavský tým testuje. "Jsem připravený, rád bych Honzu porazil," hlásí Kresta, který v rámci přípravy usedl i do vozu WRC. S Fordem Focus vyhrál Rallysprint Kopná. "Jako příprava to moc nepomohlo, přece jen auta se od sebe liší," pousmál se.

Výsledky nadcházející rallye může ovlivnit počasí. Podle předpovědi mají být přeháňky. "Takové počasí bych si přál," naznačil Kresta.

Bitva v okolí Českého Krumlova by se ovšem neměla omezit pouze na dva jezdce. Na přední příčky myslí také další piloti. Tradičně rychlý bude Václav Pech v Mini John Cooper Works S2000. Po absenci na Šumavě znovu startuje otrokovický Pavel Valoušek v Peugeotu, který nedávno dojel druhý na slovinské Rally Saturnus.

Kvinteto favoritů doplňuje zlínský Jaromír Tarabus, jehož Fabii chystá Kresta. "Kilometry v tovární Fabii mi stačily, takže v přípravě jsem se soustředit především na Míru," upozornil Kresta.

Soutěž, kterou spousta pilotů řadí mezi své nejoblíbenější, startuje v Českém Krumlově zítra odpoledne a vyvrcholí v sobotu. Posádky čeká 14 rychlostních zkoušek a 178 ostrých kilometrů.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž