Český pilot Jan Kopecký v Rallye Monte Carlo a jeho spolujezdec Petr Starý s novým závodním speciálem Škoda Fabia S2000.

Český pilot Jan Kopecký v Rallye Monte Carlo a jeho spolujezdec Petr Starý s novým závodním speciálem Škoda Fabia S2000. | foto: ČTK

Kopecký je na Rallye Monte Carlo šestý, vede jeho týmový kolega Hänninen

  • 2
Český jezdec Jan Kopecký obsadil v první etapě Rallye Monte Carlo šesté místo. Úvodní podnik seriálu Intercontinental Rally Challenge vede po čtyřech rychlostních zkouškách Fin Juho Hänninen jedoucí rovněž s vozem Škoda Fabia. Kopecký na svého kolegu z továrního týmu Škoda Motorsport ztrácí minutu a 26 sekund.

Hänninen, který loni skončil v Monaku druhý, vyhrál dva měřené úseky a vypracoval si náskok 44,5 sekundy na druhého Belgičana Freddyho Loixe s další Fabií S2000. Třetí je zatím bývalý mistr světa Nor Petter Solberg s peugeotem 207.

"Asi se dá říci, že jsem spokojený. Musím se mít ale stále na pozoru. Kluci
za mnou jsou hodně dobří," upozornil Hänninen.

Kopeckého dělí od průběžné třetí pozice 31 sekund. "O spokojenosti se dnes bavit nebudu. Představoval jsem si to trochu jinak. Sám nevím, kde je problém. Už na první vložce jsme ztratili hodně času, přitom jsme měli s Petrem (Starým - spolujezdec) dobrý pocit," řekl Kopecký novinářům v cíli první etapy.

"Špičkové to nebylo ani na dalších vložkách," přiznal. Problém podle něj rozhodně není ve volbě pneumatik. "Je to kombinace mě a auta. Myslím si, že jedu rychle, ale rychle nejedu," přemítal Kopecký.

V rallye už nepokračuje řada jezdců, kteří aspirovali na umístění v elitní desítce. Po havárii skončil Nor Andreas Mikkelsen jedoucí se škodou, odstoupil i jeho krajan Henning Solberg s fordem a nepokračuje ani dvojice továrních jezdců Protonu Per Gunnar Andersson a Chris Atkinson.

Rallye pokračuje dalšími čtyřmi rychlostními zkouškami ve čtvrtek, v pátek soutěž vyvrcholí pěti testy. Vítěz 67. ročníku slavné rallye, která letos
slaví stoleté výročí od první soutěže, bude znám v noci z pátku na sobotu. Cíl je naplánován na 1:30.

Rallye Monte Carlo - výsledky

Po 1. etapě: 1. Hänninen, Markkula (Fin./Škoda Fabia) 1:11:33,4, 2. Loix, Miclotte (Belg./Škoda Fabia) -44,5, 3. P. Solberg, Patterson (Nor., Brit./Peugeot 207) -55,3, 4. Sarrazin, Renucci (Fr./Peugeot 207) -55,5, 5. Wilks, Pugh (Brit./Peugeot 207) -1:18,7, 6. Kopecký, Starý (ČR/Škoda Fabia) -1:26,3, ...18. Štajf, Gál (ČR/Subaru Impreza) -8:46,1.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž