Stříbrnému Romanu Krestovi spíš vadilo, že ve vedru ztrácí výkon motor jeho mitsubishi.

Stříbrnému Romanu Krestovi spíš vadilo, že ve vedru ztrácí výkon motor jeho mitsubishi. | foto: MF DNES

Každý pilot snášel velké vedro jinak

Rtuť v teploměru přeskočila třicetistupňovou hranici, velké vedro nutilo spíše ke koupání v rybníku než k závodění v rychlých automobilech. Ale o vodních radovánkách si účastníci rallye v Hustopečích mohli nechat jen zdát. Na jih Moravy přijeli bojovat o mistrovské body, nic jiného je nezajímalo.

"Musíme brát podmínky, jaké jsou. Všichni je mají stejné," připomněl vítěz Václav Pech.

Každý závodník snášel úmorné vedro jinak. Někteří dokonce kolabovali a museli se nechat ošetřit od lékařů. Jak na tom byli nejrychlejší tři muži závodu?

Horko nejvíc vadilo Pechovi, jehož postava je o něco mohutnější než figury jeho hlavních rivalů Kresty a Kopeckého.

"Na vložce to jde, po ní jsem hotový," přiznal. "Od rána jsem vypil snad šest litrů vody, a ještě jsem nebyl na záchodě. Ale večer si dám nějaké pivo, takže váhu zase naberu zpátky," neztrácel dobrou náladu.

Stříbrnému Romanu Krestovi spíš vadilo, že ve vedru ztrácí výkon motor jeho mitsubishi. Podobné výhně několikrát zažil, před lety na rozbité kyperské šotolině neměl daleko ke kolapsu.

"Potím se, ale třináct minut, to není sport," podotkl Kresta. "Na Kypru je to o něčem jiném. Tam jsem jel jedenatřicet minut, ke konci už jsem opravdu nemohl," zavzpomínal.

Třetí do party Jan Kopecký nabídl rovněž jiný názor. Větší potíže než sobotní žár mu dělalo dusno páteční večerní etapy.

"Auto se přehřívalo a mně bylo nějak divně," poznamenal.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž