Švýcarský motocyklový jezdec Jason Dupasquier.

Švýcarský motocyklový jezdec Jason Dupasquier. | foto: Profimedia.cz

Tragédie v Moto3. Devatenáctiletý Dupasquier zraněním z pádu podlehl

  • 40
Švýcarský motocyklový jezdec Jason Dupasquier v 19 letech zemřel. Podlehl zraněním, která utrpěl po pádu v sobotní kvalifikaci na Velkou cenu Itálie. Truchlivou zprávu zveřejnilo vedení světového šampionátu krátce po nedělním závodu třídy Moto3, ve které Dupasquier jezdil.

Švýcarský mladík upadl v závěru kvalifikace a narazil do něj stroj soupeře, který se mu nestačil vyhnout. Přímo na trati byl ošetřován zhruba půl hodiny, pak ho vrtulník transportoval s vážným zraněním hlavy do nemocnice ve Florencii, kde se podrobil operaci hrudníku.

Ráno pak zástupci florentské nemocnice Careggi oficiálně informovali: „Vážné poranění mozku přetrvává. Zůstává na jednotce intenzivní péče ve velmi vážném stavu.“

Jeho německý tým Prüstel odstoupil z dopoledního závodu, Thomas Lüthi, někdejší mistr světa a Dupasquierův krajan, se rozhodl nenastoupit ve třídě Moto2. Chtěl být v nemocnici po boku přítele.

Jason Dupasquier v péči zdravotníků po pádu v sobotní kvalifikaci na Velkou cenu Itálie kategorie Moto3 v Mugellu.

I Čech Filip Salač vážně uvažoval, že v neděli nepojede. Dupasquier byl jeho blízký kamarád. Myslel na něj, těžko se soustředil na závod a na to, co vše se může stát.

„Půl hodiny před závodem bylo skoro oficiální, že nepojedu. Nemohl jsem se soustředit, nešlo mi to. Ale 15 minut před startem jsem si řekl, že musím bojovat a nesmím to vzdát,“ řekl.

Dojel jedenáctý, jenže v cíli se dozvěděl tragickou zprávu. Dupasquier svůj boj o život prohrál.

„Je to strašné, výsledky a všechno tady okolo motorek jde dnes stranou. Chtěl bych vyjádřit upřímnou soustrast všem jeho blízkým,“ uvedl Salač.

Velké cena Itálie ve stínu smrti. Salač dojel v Moto3 jedenáctý

Vedoucí skupina ve Velké ceně Itálie kategorie Moto3 v Mugellu.

Oficiální stránky MotoGP pak napsaly: „Navzdory maximálnímu úsilí lékařů na okruhu a všech, kteří se pak o švýcarského jezdce starali, nám nemocnice oznámila, že Dupasquier bohužel svým zraněním podlehl. Za celou rodinu MotoGP posíláme lásku jeho týmu, jeho rodině a blízkým. Budeš nám moc chybět, Jasone.“

Kondolence připojují i další jezdci a sportovci napříč odvětvími.

Třeba bývalý mistr světa MotoGP Jorge Lorenzo či Romain Grosjean, do loňska pilot F1.

Dupasquierovi bylo 19 let. Byl synem bývalého motokrosového reprezentanta Phillipeho Dupasquiera. Do mistrovství světa vstoupil loni, letos se dočkal prvních bodů.

Podle dostupných údajů zahynulo při mistrovství světa silničních motocyklů od prvního ročníku v roce 1949 přes 100 závodníků. Nejvíce mrtvých si šampionát vyžádal v 50. až 80. letech. Před nynější smrtelnou nehodou Švýcara Dupasquiera zemřel naposledy téměř před pěti lety Španěl Luis Salom při tréninku v Barceloně.

Přehled smrtelných nehod v MS silničních motocyklů v posledních 30 letech

1. května 1993 - Japonec Nobojuki Wakai (28) se při závěrečném tréninku na Velkou cenu Španělska v Jerezu srazil s neukázněným divákem a narazil hlavou do betonové zdi. Wakai utrpěl těžká zranění hlavy, kterým o den později v sevillské nemocnici podlehl.

12. června 1994 - V nemocnici v Ludwigshafenu podlehl těžkým zraněním britský jezdec Simon Prior, který měl vážnou nehodu ve Velké ceně Německa na Hockenheimringu. Čtyřicetiletý Prior vylétl v rychlosti 200 km/h při závodu sajdkár z dráhy.

19. dubna 2003 - Vážným zraněním, která utrpěl 6. dubna v zahajovacím závodu MS silničních motocyklů v japonské Suzuce, podlehl domácí závodník Daižiro Kató (26).

5. září 2010 - Japonec Šoja Tomizawa (19) zemřel na následky vážných zranění, která utrpěl při pádu v závodě Moto2 během Grand Prix San Marina.

Marco Simoncelli (vlevo) se právě dostal pod motocykl Colina Edwardse. Vpravo
Marco Simoncelli leží na trati po nešťastné havárii ve Velké ceně Malajsie.

Marco Simoncelli při nešťastné havárii ve Velké ceně Malajsie.

23. října 2011 - Ital Marco Simoncelli (24) zemřel po nehodě ve Velké ceně Malajsie v závodu MotoGP. Simoncelli upadl ve druhém kole v pravotočivé zatáčce a vletěl přímo pod kola krajanovi Valentinu Rossimu a Američanovi Colinu Edwardsovi, kteří bez možnosti vyhnout se mu do něj najeli.

3. června 2016 - Španělský jezdec Luis Salom (24) nepřežil havárii v tréninku Moto2 před Velkou cenou Katalánska. Vicemistr světa Moto3 z roku 2012 podlehl zraněním po převozu do nemocnice, život mu nezachránila ani okamžitá operace.

30. května 2021 - Devatenáctiletý švýcarský jezdec Jason Dupasquier podlehl zraněním, která utrpěl po pádu v kvalifikaci Moto3 na Velkou cenu Itálie 29. května.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž