Martin Prokop se svým fordem během Portugalské rallye.

Martin Prokop se svým fordem během Portugalské rallye. | foto: AP

Ze Sardinie se Prokop vracel s prázdnou. Poprvé v sezoně

  • 0
Rozlámané olejové čerpadlo a kvůli němu i poškozený motor. To byla hlavní příčina nezdaru českého jezdce Martina Prokopa v dalším podniku mistrovství světa v automobilových soutěžích.

Na Sardinii posádka Jipocar Czech National Teamu Prokop–Tománek musela odstoupit už během sobotní druhé etapy.

„Chtěli jsme za každou cenu pokračovat dál a auto dát v rámci regulí Super Rally dohromady, ale závada na motoru byla neslučitelná s pokračováním v soutěži,“ posteskl si Prokop.

Ten měl přitom do Italské rally parádní vstup. Ve čtvrtek totiž vyhrál úvodní 2,5 km dlouhou rychlostní zkoušku v přístavu Cagliari. „Neudělali jsme jedinou chybu a neprodali ani metr pěkné paralelní zkoušky,“ těšilo Prokopa.

„Věřím, že jsme udělali radost i našim fandům, kterých je tu opět veliké množství. Dál to bude samozřejmě již o něčem jiném, co se povrchu a charakteru rychlostních zkoušek týče. Bude to opět taková rallye jako třeba letos v Portugalsku, něco mezi sportem a výdrží techniky,“ tipoval zkušený jezdec.

A právě technika ho nepustila do cíle. Poté, co se po páteční první etapě propadl na sedmou příčku, musel v sobotu předčasně skončit. „Bohužel se ukazuje slabina nové evoluce Fiesty: auto asi nebude tak bytelné a odolné jako jeho předchůdce. S podobnými potížemi jsme se totiž nepotýkali jen my,“ připouští Prokop, který v novém voze absolvoval teprve druhou rallye.

„Martin měl závod velice dobře rozjetý a naše ztráta na místa před námi nebyla veliká,“ litoval manažer týmu Quirin Müller. „Bohužel jsme neměli štěstí, technika nevydržela a my poprvé od loňského Finska odstupujeme a nebodujeme,“ připomněl, že jde o letošní první podnik bez bodového zisku. Díky tomu je Prokop na průběžné desáté příčce celkového hodnocení šampionátu.

Seriál mistrovství světa v rallye bude první červencový víkend pokračovat šotolinovou Rally Polsko.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž