Karel Abraham (vlevo) na americkém okruhu Laguna Seca

Karel Abraham (vlevo) na americkém okruhu Laguna Seca | foto: karelabraham.com

Hrůza. Seděl jsem jenom na blatníku, líčil Abraham trable s motorkou

  • 46
Zažil nepoznané. Poprvé v kariéře závodil na americkém okruhu Laguna Seca, na němž podle tradice jezdí jen piloti z třídy MotoGP. A poprvé mezi elitou řešil i nečekané technické trable, když mu v posledních dvou kolech nedělní Velké ceny prasklo zadní pérování.

"Motorka v tu chvíli kope, chce vás shodit. Ale seděl jsem na zadním blatníku a nějak dojel," říkal motocyklista Karel Abraham po jedenáctém místě. V celkovém pořadí je pak dvanáctý.

Jak těžký to byl pro vás závod?
Opravdu hodně: na trati je spoustu zatáček, které člověk nevidí. Ale i tak se mi okruh líbí. Samozřejmě - jako již tradičně - jsem měl špatný start, kde jsem si "prohrál" závod. Měl jsem děsná první dvě kola, pak jsem byl rychlejší než devátý Barbera, jezdil jsem podobné časy jako Rossi, Hayden či Edwards. S nimi jsem mohl závodit, jenže místo toho jsem naháněl Barberu.

Jenže pak...
... sice jsem ho stahoval, jenže pak mi prdlo pérování. Byla to hrůza, protože jsem seděl na blatníku, který byl připláclý na zadním kole.

Hlavně že jste dojel, ne?
Když jsem slyšel tu prdu, myslel jsem, že mi praskla guma. Navíc to divně házelo, tak jsem byl naštvaný, protože s prázdným kolem bych to nedojel. Pak jsem poznal, že jde o pérování. Najednou sedíte o deset centimetrů níž, motorka kope, jelo se fakt blbě. Na jednu stranu máme smůlu, že kdyby se to přihodilo o chvíli později, tak Aojama, který mě předjel v poslední zatáčce, by se na mě nedotáhl a zůstal bych desátý. Na druhou stranu mám štěstí, protože stát se to o dvě kola dřív, nedojel bych.

Teď následuje třítýdenní pauza a pak se pojede v Brně. Jak se budete připravovat?
Ještě týden zůstávám v Americe, ale byť tady budu na dovolené, už musím pořádně makat. Ovšem pojedu v normálu, protože si nemyslím, že je logické začít před Brnem dřít dvakrát tolik. Sice jsem měl v minulých závodech potíže s fyzičkou, ale bylo to dané tím, že jsem marodil a ještě dodělával školu. Teď už se dostávám zpátky.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž