Honda doma nasadí inovovaný motor

Suzuka - Japonský výrobce motorů Honda nasadí pro domácí velkou cenu inovovaný motor V10, s nímž pojedou piloti Jordanu i BARu. Okruh Suzuka byl před více než čtyřiceti lety postaven právě Hondou a jako první plnohodnotná závodní trať v Japonsku. O její vznik se zasloužil především sportovní nadšenec a zakladatel koncernu Soičiro Honda "Bez závodění není Hondy," bylo krédo, jež nyní plní jeho následníci programy pro dvě i čtyři kola.

V Suzuce končí dvouletá spolupráce Hondy se dvěma stájemi najednou, monoposty Jordan budou těmito agregáty poháněny naposledy. I přes to jedou oba týmy na závěrečný podnik sezony s maximálním úsilím

"Celou sezonu jsme usilovně pracovali na vývoji motoru RA002E a pokračovali jsme v tom až do poslední grand prix. V Japonsku představíme inovovanou specifikaci a já jsem optimistický a věřím, že sezonu dokončíme na slušných místech. Těšíme se na závod před domácím publikem a chceme našim divákům dát důvod k radosti," sdělil vývojový a závodního manažer Hondy Shuhei Nakamoto.

Obě stáje, jejichž stroje jsou poháněné motory Honda, se v Poháru konstruktérů dělí o sedmou příčku se sedmi nasbíranými body. Takuma Sato z Jordanu má na Suzuku zvlášť silné vazby, neboť právě na ní absolvoval Honda Racing School.
Japonská automobilka vyhrála domácí závod zatím třikrát: v letech roce 1988 a 1989 zvítězil Ayrton Senna s McLarenem a o dva roky později Gerhard Berger se stejným vozem. Loni Jordan ani BAR nebodovaly, ale dva jejich vozy se dostaly aspoň do první desítky.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž