Grand prix v Praze pojede Aleš Dryml

Praha - Aleš Dryml získal jedinou divokou kartu pro Grand prix České republiky na ploché dráze, která se jede v Praze na Markétě 9. července. Šestadvacetiletý plošinář tak doplní patnáct stálých účastníků světového šampionátu "Rozhodla aktuální forma. Aleš dosahuje velmi dobrých výsledků zejména v anglické lize," řekl ředitel závodu Petr Ondrašík.

Dryml v letošní sezoně postoupil do semifinále mistrovství Evropy jednotlivců, společně s bratrem Lukášem a Bohumilem Brhelem poté i do kontinentálního finále dvojic.

Jeho reprezentační kolegové jsou poté společně s Adrianem Rymlem a Lubošem Tomíčkem kandidáty na dvě místa pro náhradníky. "Tuto otázku rozhodneme v nejpozdějším možném termínu podle aktuální formy jezdců," uvedl Ondrašík.

Pořadatelé totiž touží po tom, aby se český plochodrážník poprvé v devítileté historii, kdy se na Markétě MS jezdí, prosadil na stupně vítězů. "Párkrát k tomu bylo blízko, ale ještě se to nepodařilo," poznamenal Ondrašík.

Šance na prosazení domácího zástupce zvyšuje i návrat ke starému a klasickému schématu závodů. V letošní sezoně byl v MS definitivně zrušen postupový klíč, který nahradil dřívější model.

Jednotlivých klání šampionátu se účastní vždy jen šestnáct místo dřívějších čtyřiadvaceti jezdců, kteří v první části absolvují rozjížďky systémem každý s každým. Až poté následují semifinále a finále. "Jedná se o nejspravedlivější systém," podotkl Ondrašík.

Závodníci totiž mají šanci napravit své případné zaváhání.  Přestože se pražská grand prix uskuteční až za měsíc, již nyní je v plném proudu předprodej vstupenek.

Ty jsou sice dražší než v loňském roce, k sezení stojí od 1300 do 2200 korun, ale přesto je o ně velký zájem. "V současnosti jsme prodali již více než polovinu míst k sezení, což je více než před rokem," řekl Odrašík.

Lístky na místa k stání stojí 600 korun. Při závodech českého šampionátu je navíc lze koupit z dvacetiprocentní slevou.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž