Martin Michek.

Martin Michek. | foto: Petr Lundák, MF DNES

V Lokti je krásná trať, říká motokrosař Michek před Grand Prix

  • 0
Znovu po roce se do Lokte na Karlovarsku na víkend vrací Grand Prix České republiky v motokrosu. Třináctý závod seriálu mistrovství světa kromě tradičních tříd MXGP a MX2 nabídne také závod MS třídy žen (WMX) a napínavý finálový závod mistrovství Evropy juniorských tříd 65ccm a 85ccm.

Komu o víkendu fandit v Lokti na probíhajícím mistrovství světa v motokrosu ve třídách MXGP a MX2? Tak na to je jednoduchá odpověď. Na startovní listině tradičně nebude chybět ani v současnosti nejlepší český motokrosař, osmadvacetiletý Martin Michek.

Za důkaz může posloužit letos vyhlášený atak na mistrovský titul, který se v mezinárodním mistrovství republiky hlavní třídy MX1 už notně přibližuje. Po třech závodech je právě Michek v čele průběžného pořadí.

Program

MS v motokrosu v Lokti

Kde: areál Loketské serpentiny.

Kdy: v sobotu a v neděli, program začíná po oba dny tréninky už v 8.30 hodin. Závodit se začíná v sobotu ve 13.40 (WMX a EMX65), kvalifikace MX2 se jede v 16.15 hodin, MXGP v 17.00 hodin. V neděli se jedou dopoledne závody WMX, EMX 65 a EMX 85, hlavní program MXGP a MX2 startuje ve 13.15 hodin (druhé jízdy v 16.10 hodin).

Za kolik: v sobotu za 500, v neděli za 800, oba dny za 1100 korun. Děti do 100 cm mají vstup zdarma, do 150 cm za oba dny 100 korun, depo za oba dny 200 korun.

Zajímavost: Součástí MS v Lokti je také rotunda projektu „Jedu na dřeň“. Přidejte se i vy díky odběru krve mezi možné zachránce lidských životů.

Informace o vstupném, doprovodném programu a o možnosti parkování a táboření poblíž tratě najdete na webu pořadatele http://www.loketmx.com/

„Každým rokem, když se začíná sezona prvním závodem, tak se snažím vždy podávat co nejlepší výsledky, které dokážu, ale je to sport a nikdy nevíte, co se stane do mávnutí šachovnicového praporku. Já nastupuju do každého závodu s motokrosovým srdcem a vždy chci dát do závodu to nejlepší ze sebe a předvést to nejlepší, co umím. A když to dopadne vítězstvím, tak je to krásná odměna nejen pro mě, ale také pro celý tým i mé fanoušky, je to zážitek k nezaplacení za hodiny opravdové dřiny,“ říká.

Teď před sebou máte mistrovství světa v Lokti, kde budete opět ostře sledovaným českým závodníkem. Jak jste se na tento motokrosový svátek připravoval?
Trénuju stále v nějakém rytmu a snažím se to dělat, jak nejlépe umím, takže jsem se takto připravoval i na mistrovství světa v Lokti, takže nic speciálního.

V čem jsou Loketské serpentiny zrádné a na co si budete muset dát pozor?
Loketská trať je krásná a hodně specifická svým podkladem. Občas se kopce vyjedou na skálu a ty jsou dost kluzké, je to taková prověrka pro všechny. Navíc je dost rychlá a hodně záleží i na startu, konkrétně pak při mistrovství světa, kde jsou jezdci vyrovnaní a i lepší. Pro mě je tak alfou omegou na dobrý výsledek dobrý start.

Na západ Čech vždy dorazí několik desítek tisíc fanoušků motokrosu, kteří umí vytvořit opravdu skvělou atmosféru, jak to vnímáte jako závodník na trase?
U mě to zabírá neskutečně moc, když vidím a slyším, že tam jsou fanoušci u tratě kvůli nám. Pro nás je to nejhezčí zážitek, který můžeme během závodů zažít, a já se fanouškům snažím odvděčit nejlepším výkonem, jelikož pro mě fanoušci znamenají hodně a hlavně jsou potřeba.

S jakým cílem jste tedy odcestoval do Lokte?
Cíl je jasný, dát do toho všechno, co mohu, a doufejme, že i ten výsledek se dostaví.

Královská třída chystá hon na Cairoliho

Startovní listiny všech pěti tříd Grand Prix České republiky v motokrosu v Lokti napovídají, že k vidění bude vždy zcela zaplněný čtyřicetimístný startovní rošt. To pochopitelně slibuje parádní podívanou a co víc – hned ve čtyřech třídách budeme moci fandit českým reprezentantům. Tu nej... podívanou ovšem slibuje královská třída MXGP s Martinem Michkem na startu. Jak vypadá situace tady?

Sezonu výborně načal osminásobný mistr světa Ital Antonio Cairoli. Nejprve rutinně vyhrál jarní předsezonní mezinárodní italský šampionát, a když se v téže sérii zranil jeho rival a zároveň stájový kolega - holandský talent Jeffrey Herlings, bylo jasné, že Cairoli bude letos patřit k horkým favoritům i v boji o světový primát.

V této sezoně už stihl vyhrát osm rozjížděk, navíc má k dobru perfektní starty, o které se může opřít a následně na nich stavět svůj skvělý výkon. Na svém kontě v královské kubatuře MXGP má celkem 478 bodů a velký náskok před svými soupeři. Sečteno podtrženo, pokud italský fenomén neudělá ve zbytku sezony nějakou fatální chybu, může dosáhnout na další, v pořadí již devátý světový titul.

V tabulce druhý je prozatím belgický motokrosař Clement Desalle, který má v poslední době výbornou formu a je rozhodně aspirant na stupně vítězů. Třetí je Francouz Gautier Paulin a pokud mu sedne trať, může všem pořádně zatopit. Dále je tady holandský rychlík Herlings, který závod od závodu zrychluje a poctivě maže ztrátu způsobenou předsezonním zraněním ruky. Na Loketské serpentiny sice nemá moc dobré vzpomínky (kvůli předloňskému vážnému zranění kyčle), ale určitě bude dělat vše proto, aby zde zvítězil a posunul se celkově za Cairoliho.

Loňský šampion, stále teprve dvacetiletý Slovinec Tim Gajser, rozjel sezonu velice dobře, postupně ovšem začal chybovat (Lotyšsko, Německo) a z toho pramenily ošklivé karamboly. Nakonec musel dvě velké ceny dokonce vynechat, ale bodoval již při posledních podnicích (Itálie a Portugalsko).

Komu letos v MX GP sedne trať v Lokti nejvíc, to začneme doopravdy zjišťovat už dnes.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž