Sebastien Ogier

Sebastien Ogier | foto: AP

Ogier může už ve Francii slavit další titul, Prokopa čeká stý start v MS

  • 0
Úřadující mistr světa rallye Sébastien Ogier může už na nadcházející domácí Francouzské rallye slavit další titul. Tovární jednička Volkswagenu má tři závody před koncem seriálu v čele průběžného pořadí náskok 50 bodů na týmového kolegu Jariho-Mattiho Latvalu z Francie. Pokud si připíše o šest bodů více než Latvala, titul bude jeho.

"Start v domácí rallye je pro mě vždy zvláštní. Cíl je jasný, chci být opět korunován světovým šampionem v rodné zemi," řekl Ogier, který před rokem ve Štrasburku vybojoval premiérový titul mistra světa.

"Vím, že musím získat o šest bodů víc než Jari-Matti Latvala. Výhra by k tomu měla stačit," uvedl třicetiletý jezdec, který Francouzskou rallye po jejím přesunu z Korsiky v roce 2010 vyhrál dvakrát.

"Myslím, že Jari-Matti bude opět mým hlavním soupeřem. Musíme ale odvést svoji práci lépe než na poslední asfaltové soutěži v Německu a dojet do cíle s oběma vozy," poukázal Ogier na nevydařený předminulý díl MS, kde jeho i Latvalu zastavily havárie.

Finský pilot si dobře uvědomuje, že jeho šance na celkový triumf je spíše teoretická, chce se o ni ale poprat. "Šanci pořád mám, i když, aby se to stalo, musel by to Sébastien hodně pokazit a já bych musel všechny rallye zajet perfektně. Pokud je ale matematická šance, budu bojovat. To je jasné. Nikdy nevíte, co se může stát," uvedl Latvala.

Na startu bude i jediný pravidelný účastník MS Martin Prokop, který bude mít na Francouzské rallye i důvod k oslavě. Čeká ho jubilejní stý start v šampionátu, navíc v sobotu oslaví 32. narozeniny. "No to bude jízda," uvedl Prokop na svém profilu na sociálních sítích.

MS v rallye

Průběžné pořadí (po 10 z 13 závodů): 1. Ogier (Fr./Volkswagen Polo R) 214 b., 2. Latvala (Fin./Volkswagen Polo R) 164, 3. Mikkelsen (Nor./Volkswagen Polo R) 125, 4. Hirvonen (Fin./Ford Fiesta RS) 83, 5. Neuville (Belg./Hyundai i20) 79, 6. Östberg (Nor./Citroën DS3) 74, ...9. Prokop (ČR/Ford Fiesta RS) 37.

Pořadí týmů: 1. Volkswagen I 348, 2. Citroën 150, 3. M-Sport Ford I 142, 4. Hyundai I 138, 5. Volkswagen II 124, 6. Jipocar 40.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž